EnergyVille

Tegenwoordig is EnergyVille een onderwerp geworden dat van groot belang is voor een breed scala aan mensen. De impact en relevantie ervan variëren van de persoonlijke tot de professionele sfeer en beïnvloeden beslissingen, gedrag en denkwijzen. EnergyVille is niet alleen een actueel fenomeen, maar is door de geschiedenis heen aanwezig geweest en evolueert en past zich aan aan de veranderende omstandigheden van de samenleving. In dit artikel zullen we verschillende aspecten van EnergyVille onderzoeken, van de oorsprong tot de invloed ervan vandaag de dag, om het belang en de reikwijdte ervan in ons dagelijks leven beter te begrijpen.

EnergyVille 1
EnergyVille 2
Voorbeeld PV-onderzoek EnergyVille

EnergyVille is een samenwerking tussen de Vlaamse onderzoekspartners KU Leuven, VITO, imec en UHasselt voor onderzoek naar duurzame energie en intelligente energiesystemen. EnergyVille werd opgericht in 2011 gesterkt door ontwikkelingen als internet der dingen, de snelle groei van competitieve hernieuwbare energie en een groeiende vraag naar duurzame systemen.

De onderzoekers binnen EnergyVille leveren expertise aan industrie en overheden op het vlak van intelligente energiesystemen voor een duurzame stedelijke omgeving. Dit omvat technologische oplossingen zoals nieuwe batterijtechnologieën of innovatieve zonnecellen en diensten zoals beleidsstudies op zowel lokaal als globaal niveau. Deze insteek steunt daarbij op fundamenteel, toegepast en industriegedreven onderzoek, zowel theoretisch als experimenteel.

EnergyVille is gevestigd in het Thor Park in Genk (de voormalige mijnsite van Waterschei) waar de technologieën in laboratoria getest worden, maar ook real-time ingeschakeld kunnen worden in de infrastructuur van het Thor Park. Er zijn zo’n 400 medewerkers verbonden aan EnergyVille.

General Manager is Gerrit Jan Schaeffer. Hij volgde in 2021 Ronnie Belmans op.[1]

Thema's

  • Fotovoltaïsch onderzoek
  • Batterijopslag
  • Vermogenelektronica
  • Power-to-molecules
  • Elektrische netten (AC/DC)
  • Thermische systemen
  • Energie voor gebouwen en wijken
  • Energiestrategieën en markten