In dit artikel gaan we het onderwerp Energiebox in detail onderzoeken, omdat het een onderwerp is dat vandaag de dag grote belangstelling heeft gewekt. Vanaf het begin tot aan de impact ervan op de hedendaagse samenleving is Energiebox het onderwerp geweest van debat en discussie op verschillende gebieden. Door de jaren heen is Energiebox geëvolueerd en heeft het verschillende betekenissen gekregen, afhankelijk van de context waarin het wordt geanalyseerd. Daarom is het relevant om ons te verdiepen in de aard ervan, de onderscheidende kenmerken ervan en de implicaties die het heeft op het dagelijks leven. Op dezelfde manier zullen verschillende perspectieven en benaderingen worden besproken die ons in staat zullen stellen een alomvattende visie op Energiebox te krijgen, om zo het belang en de relevantie ervan vandaag de dag te begrijpen.
De energiebox is een initiatief van het ministerie van VROM en heeft als doel het energiegebruik van de Nederlandse huishoudens terug te dringen. Het bestaat uit een collectie energiebesparende middelen, waar ter waarde van 100 euro een selectie mag worden gemaakt. Het gaat om spaarlampen, stand-bykillers, radiator monitors, brievenbusborstels, tochtstrippen en dergelijke. Men verwacht dat met behulp van de Energy-box ruim 10% energie kan worden bespaard. Dit zou gemiddeld een besparing van ruim 200 euro op de jaarlijkse energierekening betekenen:
Hoewel het ministerie van VROM de Energieboxen beschikbaar stelt, is het idee afkomstig van Greenpeace.
In november 2006 werd onder 10.000 huishoudens van de gemeente Woerden een proef gestart om het succes van de Energiebox te bepalen. Na de sluitingsdag van het experiment maakte VROM bekend het als een succes te beschouwen: uiteindelijk werden 15.000 energieboxen aangevraagd. De spaarlampen konden niet meer uit voorraad geleverd worden en moesten in januari 2007 worden nageleverd.