Elektronische leeromgeving

In dit artikel wordt ingegaan op Elektronische leeromgeving, een zeer belangrijk onderwerp dat de afgelopen tijd de aandacht heeft getrokken van experts en het grote publiek. Elektronische leeromgeving is een onderwerp dat aanleiding heeft gegeven tot debat, controverse en de interesse heeft gewekt van een breed spectrum van mensen. Daarom is het van cruciaal belang om alle aspecten die verband houden met Elektronische leeromgeving grondig te analyseren, met als doel de impact en implicaties ervan te begrijpen en naar mogelijke oplossingen of antwoorden te zoeken. In dit artikel zullen verschillende perspectieven worden onderzocht, relevante gegevens worden gepresenteerd en diepgaande reflecties over Elektronische leeromgeving worden aangeboden, in een poging licht te werpen op dit onderwerp dat vandaag de dag zo relevant is.

Een elektronische leeromgeving (ELO) of leerplatform is educatieve software die is ontworpen om inhoud en organisatie van leerprocessen aan te bieden. Dit sociaal systeem voor e-learning omvat de technische voorzieningen (hardware, software en telecommunicatie-infrastructuur) die de interactie faciliteert tussen:

  1. het proces van leren
  2. de communicatie die nodig is voor dat leren
  3. de organisatie van het leren.[1]

Een ELO wordt vaak synoniem gesteld aan een course management system dat het logistieke proces binnen een opleiding faciliteert terwijl een learning management system (LMS) of learning content management system (LCMS) de logistieke processen rond een opleiding faciliteert (o.a. aanbod, boeking en doorbelasting). Een ELO wordt ingezet voor blended learning of afstandsonderwijs. Vele universiteiten bieden cursussen aan via OpenCourseWare als massive open online courses.

Voorbeelden

open source
commercieel

Zie ook