Edith van Wilton

In de wereld van vandaag is Edith van Wilton een kwestie die relevanter is geworden in de samenleving. Met de vooruitgang van de technologie en de mondialisering is Edith van Wilton voor velen een aandachtspunt geworden, wat aanleiding heeft gegeven tot debat en reflectie op verschillende gebieden. Of het nu in de academische wereld, op het werk of in het dagelijks leven is, Edith van Wilton heeft op verschillende manieren mensen over de hele wereld beïnvloed. In dit artikel zullen we de impact van Edith van Wilton verder onderzoeken en hoe dit verschillende aspecten van het moderne leven heeft beïnvloed.

Edith van Wilton.

Edith van Wilton (Kemsing, circa 964 - Wilton, 16 september 984) was een Angelsaksische heilige en benedictines. Ze behoorde tot het huis Wessex.

Levensloop

Edith van Wilton was een dochter van koning Edgar van Engeland en Wulfthrith. Haar moeder was een Angelsaksische edelvrouw die zuster werd in de abdij van Wilton, maar daar ontvoerd werd door Edgar. Nadat Wulfthrith een huwelijksaanzoek van Edgar had geweigerd, keerde ze rond 965 met haar dochter terug naar de abdij van Wilton. Edith groeide op in het klooster en werd er eveneens zuster, terwijl Wulfthrith het tot abdis bracht.

Haar halfbroer Eduard de Martelaar besteeg in 975 op twaalfjarige leeftijd de Engelse troon, maar werd drie jaar later vermoord. Edith kreeg vervolgens het aanbod om de Engelse troon te bestijgen. Ze weigerde echter en bleef in het klooster van Wilton, waar ze zich tot aan haar dood in 984 aan armen- en ziekenzorg wijdde.

Aartsbisschop Dunstan van Canterbury stond haar bij in de laatste uren van haar leven en liet haar bijzetten in de Dionysiuskerk van Wilton, die ter ere van haar werd gebouwd. Ook stimuleerde hij haar verering en heiligverklaring. In de kunst wordt ze steevast afgebeeld als abdis, met een staf of kerkmodel in de hand of omringd door zieke personen. Haar katholieke feestdag valt op 16 september.