EID is een onderwerp dat de afgelopen decennia veel belangstelling en debat heeft gegenereerd. Met een rijke en gevarieerde geschiedenis heeft EID de aandacht getrokken van zowel academici, onderzoekers, experts als enthousiastelingen. Vanaf het ontstaan tot aan de impact ervan op de hedendaagse samenleving heeft EID een diepe stempel gedrukt op verschillende aspecten van het dagelijks leven. In dit artikel zullen we de verschillende aspecten en perspectieven met betrekking tot EID in detail onderzoeken, met als doel een vollediger begrip te geven van dit onderwerp dat vandaag de dag zo relevant is.
De eID (elektronische identiteitskaart) is sinds 2003 de Belgische elektronische identiteitskaart. Het moet niet worden verward met het Nederlandse elektronische identificatiesysteem Idensys, dat tot 2018 ook eID werd genoemd.
Op de kaart zit een chip, die allerlei extra informatie en functionaliteiten bevat. In 2006 werd beslist een Kid@Card-kaart, geschikt voor kinderen onder de 12 jaar, te voorzien. Later werd deze hernoemd naar de Kids-ID. Sinds eind 2009 zouden alle Belgen een elektronische identiteitskaart moeten hebben.
De elektronische identiteitskaart heeft het formaat van een bankkaart en bevat een chip. De kaart is tien jaar geldig en draagt de volgende visueel zichtbare informatie:
Het adres van de houder staat niet op de kaart vermeld, maar is in de ingebouwde chip opgeslagen. De geboorteplaats (in feite geboortegemeente) stond vroeger op de kaart maar staat nu op de chip.[1] De handtekening van de afgevende instantie (een gemeenteambtenaar) stond vroeger op de kaart maar is nu geschrapt.[2]
Op de chip staan, naast alle zichtbare informatie, ook nog:
De kaart is conform de technische standaard ISO 7816.
Aan de identiteitskaart is een aantal certificaten gekoppeld. Deze worden gebruikt voor het authenticeren van de kaarthouder, om documenten elektronisch te ondertekenen met eenzelfde juridische waarde als een gewone handtekening (gekwalificeerde elektronische handtekening), om via CSAM in te loggen op beveiligde sites van de overheid, om de belastingaangifte online in te vullen, enz.
Het ter beschikking stellen van persoonlijk identiteitsgegevens via een chipkaart -die rechtstreeks door een computer kan gelezen worden- stelt echter een aantal mogelijke privacy-problemen. Potentiële problemen zijn: