Drieteenmeeuw

In dit artikel gaan we dieper in op het onderwerp Drieteenmeeuw. Door de geschiedenis heen heeft Drieteenmeeuw een cruciale rol gespeeld op verschillende gebieden van de samenleving, van cultuur en kunst tot wetenschap en technologie. Via een gedetailleerde analyse zullen we het belang van Drieteenmeeuw in de hedendaagse context analyseren, evenals de invloed ervan op de ontwikkeling en evolutie van verschillende aspecten van het dagelijks leven. Daarnaast zullen we onderzoeken hoe Drieteenmeeuw in de loop van de tijd onderhevig is geweest aan meerdere interpretaties en benaderingen, wat heeft bijgedragen aan de voortdurende relevantie ervan vandaag de dag. Vanaf het ontstaan ​​tot aan de huidige aanwezigheid heeft Drieteenmeeuw een onuitwisbare stempel op de wereld gedrukt, en dit artikel probeert de impact ervan diepgaand te onderzoeken en te begrijpen.

Drieteenmeeuw
IUCN-status: Kwetsbaar[1] (2018)
Drieteenmeeuw
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Aves (Vogels)
Orde:Charadriiformes (Steltloperachtigen)
Familie:Laridae (Meeuwen)
Geslacht:Rissa
Soort
Rissa tridactyla
(Linnaeus, 1758)
Originele combinatie
Larus tridactylus

Verspreidingsgebied van de drieteenmeeuw

 broedgebied (groen)
 overwinteringsgebied (blauw)
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Drieteenmeeuw op Wikispecies Wikispecies
(en) World Register of Marine Species
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Vogels

De drieteenmeeuw (Rissa tridactyla) is een vogel uit de familie van de meeuwen die algemeen voorkomt langs de kusten van het noordelijk halfrond. Buiten het broedseizoen komt de soort meer voor op de open zee dan bij de kust. Drieteenmeeuwen voeden zich met zeedieren, vooral ongewervelden, die ze gewoonlijk vangen door zich op het water te laten vallen.

Veldkenmerken

De vogel heeft een grijze rug en een ietwat donkerder mantel. De onderzijde is overwegend wit. De driehoekige vleugelpunten zijn zwart, zonder witte vlekken. Hij heeft donkere poten, donkere ogen en een groenachtig gele snavel. De lichaamslengte bedraagt 40 cm.

Leefwijze

Het voedsel bestaat uit kleine visjes, kreeftjes, garnalen, wormen en aas.

Verspreiding en leefgebied

Deze soort broedt in IJsland, de Faeröer-eilanden, Bretagne, Normandië, Noorwegen, Noord-Rusland, Noord-Siberië, Noordoost-Amerika en Groenland aan steile rotskusten en op richels in het gebergte, in Noorwegen ook op uitstekende delen van gebouwen vlak aan zee. Hij overwintert van de Atlantische Oceaan tot aan de Kaapverdische eilanden, op de Noordzee, soms op de Oostzee en de Middellandse Zee.

Er worden twee ondersoorten onderscheiden:[2]

  • R. t. tridactyla: van noordelijk en oostelijk Canada en noordelijk Europa tot noordelijk Rusland.
  • R. t. pollicaris: van oostelijk Siberië tot westelijk Alaska.

Status

De grootte van de populatie is in 2016 geschat op 15 miljoen vogels, maar dit aantal gaat snel achteruit. Op de Rode lijst van de IUCN heeft deze soort daarom de status kwetsbaar.[1]

Afbeeldingen

Video

  • Sovon Aantallen en verspreiding Drieteenmeeuw in Nederland
  • SoortenBank.nl beschrijving, afbeeldingen en geluid

Zie ook

Zie de categorie Rissa tridactyla van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.