Driebondsbrug

In het artikel dat we vandaag presenteren gaan we in op het onderwerp Driebondsbrug, een onderwerp dat door de geschiedenis heen de interesse van veel mensen heeft gewekt. Driebondsbrug is een complex en fascinerend onderwerp dat een breed scala aan aspecten bestrijkt en gevolgen heeft op verschillende gebieden van de samenleving. Door de jaren heen is Driebondsbrug het onderwerp geweest van talloze studies, debatten en controverses, wat heeft bijgedragen aan het verrijken van ons begrip van dit onderwerp. In dit artikel stellen we voor om verschillende facetten met betrekking tot Driebondsbrug te verkennen, van de oorsprong tot de impact ervan vandaag, en bieden we een alomvattende visie en diverse perspectieven waarmee de lezer zich kan verdiepen in dit opwindende onderwerp.

Driebondsbrug
Algemene gegevens
Locatie Groningen
Coördinaten 53° 14′ NB, 6° 37′ OL
Overspant Eemskanaal
Lengte totaal 130 m
Bouw
Ingebruikname 1986
Gebruik
Weg  
Driebondsbrug (Groningen)
Driebondsbrug
Portaal  Portaalicoon   Verkeer & Vervoer

De Driebondsbrug is een basculebrug in de stad Groningen, gelegen over het Eemskanaal. De brug is gelegen in de Ring Groningen en in de N46, net ten noorden van Knooppunt Euvelgunne en ten zuiden van de aansluiting Oosterhoogebrug met de N360. Parallel aan de rijbanen van de N46 ligt aan de westzijde een fietspad die de verbinding vormt tussen industrieterrein Driebond en Oosterhoogebrug.

De brug is vernoemd naar het voormalige waterschap Driebond waar ook het naastgelegen industrieterrein Driebond naar genoemd is.

Geschiedenis

De Driebondsbrug is gebouwd in 1986 als onderdeel van de voormalige rijksweg N28, later omgenummerd naar Provinciale weg 46. Ten zuiden van de brug is het een en ander veranderd na de aanleg van het Euvelgunnetracé dat de A7 aansloot op de voormalige bocht in de N46. Tot deze tijd moest het verkeer vanuit de richting van Hoogezand en Winschoten naar het Kardinge en de Eemshaven omrijden via de Euroborg en Knooppunt Europaplein.

Zie ook