Doorslaande tong

Tegenwoordig is Doorslaande tong een onderwerp dat de aandacht heeft getrokken van veel mensen over de hele wereld. Van de impact ervan op de samenleving tot de invloed ervan op de economie: Doorslaande tong is een onderwerp dat steeds relevanter is geworden in alledaagse gesprekken. Met het toenemende belang van Doorslaande tong is het van cruciaal belang om de reikwijdte en implicaties ervan in verschillende aspecten van het leven te begrijpen. In dit artikel zullen we Doorslaande tong grondig onderzoeken en de impact ervan op onze moderne samenleving analyseren. Vanaf de oorsprong tot de mogelijke toekomstige ontwikkelingen zullen we ons verdiepen in de fascinerende wereld van Doorslaande tong en de ware betekenis ervan in de wereld van vandaag ontdekken.

Een doorslaande tong of vrij riet is een begrip dat gebruikt wordt bij het beschrijven van een aantal muziekinstrumenten zoals het accordeon. De term wordt gebruikt als tegenstelling tot een opslaande tong.

Een doorslaande tong is een strip van metaal, die in een precies passend frame vastgeklonken wordt. Als er lucht tegen de strip wordt geblazen, buigt hij door en kan de lucht even door de ontstane opening ontsnappen. Door de veerkracht van het metaal springt de strip terug en onderbreekt daardoor de luchtstroom. Dit plotselinge onderbreken van de luchtstroom zorgt voor een trilling in de omringende lucht en veroorzaakt zo een geluidsgolf.

De toonhoogte hangt af van de massa en de veerkracht van de tong. De tong kan gestemd worden door op de juiste plaats een beetje metaal weg te vijlen:

  • bij de klinknagel: de tong wordt dunner en minder stijf, en trilt daardoor langzamer en klinkt lager.
  • Aan het losse uiteinde: de tong wordt vooral minder zwaar en trilt daardoor sneller, en klinkt dus hoger.

Tongen werden vroeger van brons of messing gemaakt; tegenwoordig meestal van staal.

Het oudste instrument met doorslaande tongen was het Chinese mondorgel sheng. Hedendaagse muziekinstrumenten waarin het geluid door doorslaande tongen wordt opgewekt zijn de mondharmonica, de melodica, de diverse balginstrumenten (bijvoorbeeld het accordeon) en het harmonium.

Zie ook