Het onderwerp Doodweg heeft de afgelopen jaren veel belangstelling gewekt. Met de toenemende aandacht die eraan wordt besteed in de media en in de samenleving als geheel, is het duidelijk dat Doodweg een belangrijke rol speelt in ons dagelijks leven. Bovendien wordt het belang van Doodweg wereldwijd erkend en strekt de impact zich uit tot een breed scala aan velden en disciplines. In dit artikel zullen we in detail onderzoeken wat Doodweg zo relevant en belangrijk maakt, de invloed ervan op verschillende aspecten van ons leven onderzoeken en diepgaand inzicht in het onderwerp bieden.
Een doodweg, dodeweg, dooweg, helweg, lijkweg, noodweg of reeweg (laatstgenoemde in Drenthe) is een weg (vaak niet meer dan een pad) tussen plaatsen zonder kerkhof en de dichtstbijzijnde begraafplaats, die door overlevering van geslacht op geslacht voor ieder gehucht en zelfs voor iedere hoeve was vastgelegd.[1] Het lijkt hiermee veel op het kerkpad. Het is de weg die men gebruikte om een dode naar zijn laatste rustplaats te brengen. Daaraan waren doorgaans vele riten en tradities verbonden.
Het verhaal gaat dat deze doodwegen zijn aangelegd in de tijd van Karel de Grote, om het volk af te houden van heidense begraafplaatsen. Er wordt wel beweerd dat de wegen helwegen werden genoemd, omdat het de weg naar de hel betrof, waarlangs de zielen gingen, al lijken dit verklaringen die achteraf aan het fenomeen zijn gekoppeld.[2]
Volgens wichelroedelopers zouden de doodwegen gesitueerd zijn op leylijnen. Daarom zouden deze wegen kaarsrecht in het landschap liggen, waarbij er tevens bruggen op deze lijnen lagen. In de werkelijkheid blijken deze wegen echter vaak bochtiger te zijn dan deze theorie doet voorstellen.
Literatuur