Distels

In dit artikel gaan we Distels in detail verkennen en analyseren, een onderwerp dat op verschillende gebieden grote belangstelling en discussie heeft gegenereerd. Vanaf de oorsprong tot de relevantie ervan vandaag zullen we de impact ervan op de samenleving, de mogelijke gevolgen op mondiaal niveau en de verschillende perspectieven die er daaromheen bestaan, bekijken. Distels heeft de aandacht getrokken van specialisten, academici, professionals en ook het grote publiek, waardoor een grote verscheidenheid aan meningen en standpunten is ontstaan. In de volgende paar regels zullen we de meest relevante aspecten ervan onderzoeken, de invloed ervan op verschillende gebieden onderzoeken en de evolutie ervan in de loop van de tijd onderzoeken. Ga met ons mee op deze tour en ontdek alles wat je moet weten over Distels!

Distels
Kruldistel (Carduus crispus)
Taxonomische indeling
Rijk:Plantae (Planten)
Stam:Embryophyta (Landplanten)
Klasse:Spermatopsida (Zaadplanten)
Clade:Bedektzadigen
Clade:'nieuwe' Tweezaadlobbigen
Clade:Campanuliden
Orde:Asterales
Familie:Asteraceae (Composietenfamilie)
Onderfamilie:Cichorioideae
Geslachtengroep:Cardueae
Geslacht
Carduus
L. (1753)
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Distels op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie

Distels zijn planten van het geslacht Carduus.

Bloemdiagram van Carduus

Het zijn stekelige planten met bloemen in hoofdjes, omgeven door puntige omwindselblaadjes.

De kleur is meestal rood tot paars, soms lila of wit.

De vruchtjes aan de top zijn voorzien van vruchtpluis (distelpluis).

Het is een tweejarige plant: in het eerste jaar vormen zich de wortel en het bladrozet; in het tweede jaar ontwikkelen zich de bloemen en vruchten.

Soorten in Nederland en België

Andere "distels"

Ook veel samengesteldbloemigen van andere geslachten dan Carduus worden in het spraakgebruik distels genoemd; veel hebben ook een soortnaam die eindigt op -distel; bijvoorbeeld die van het geslacht Cirsium ( vederdistels) en Sonchus (melkdistels) en Onopordum acanthium ( wegdistel).

De blauwe zeedistel heeft wel vergelijkbare gepunte bladeren, maar is zelfs geen samengesteldbloemige; de plant hoort bij de schermbloemenfamilie.