In de wereld van vandaag is Dirichlet-èta-functie een onderwerp geworden dat van groot belang is voor een grote verscheidenheid aan mensen. Van de impact op persoonlijk niveau tot de invloed ervan op de samenleving als geheel, Dirichlet-èta-functie heeft de aandacht getrokken van individuen van alle leeftijden en achtergronden. Met als doel dit onderwerp grondig te onderzoeken en een alomvattend beeld te geven, beoogt dit artikel verschillende aspecten met betrekking tot Dirichlet-èta-functie te analyseren, waardoor een compleet en gedetailleerd perspectief wordt geboden dat zich uitstrekt van de oorsprong tot de huidige situatie. Door middel van uitgebreide analyses proberen we lezers een diep inzicht te geven in Dirichlet-èta-functie en de impact ervan op ons dagelijks leven.
In de analytische getaltheorie, een deelgebied van de wiskunde, wordt de Dirichlet-èta-functie gedefinieerd door de onderstaande Dirichlet-reeks, die voor alle complexe getallen met reëel deel > 0 convergeert.
Deze Dirichlet-reeks is de alternerende som die correspondeert met de Dirichlet-reeksontwikkeling van de Riemann-zèta-functie, ζ(s) - en om die reden staat de Dirichlet-èta-functie ook wel bekend als de alternerende zètafunctie, ook aangeduid met ζ*(s). De volgende eenvoudige relatie geldt:
Dit verbindt de Riemann-zeta functie met de eta functie, en voorziet in een analytische voortzetting van de Riemann zeta functie tot het domein . Dit is een belangrijke stap, omdat het domein van de zeta functie daarmee uitgebreid wordt met de kritieke strook, waar alle niet-triviale nulpunten te vinden zijn die de kern vormen van de Riemann-hypothese.