Tegenwoordig is Dierenrechtenactivisme een onderwerp van groot belang geworden in onze samenleving. Of het nu komt door de impact ervan op het dagelijks leven van mensen, de invloed ervan op economisch, politiek of sociaal gebied, of de relevantie ervan in de historische context, Dierenrechtenactivisme heeft de aandacht en belangstelling getrokken van miljoenen mensen over de hele wereld. In dit artikel zullen we de verschillende aspecten onderzoeken die verband houden met Dierenrechtenactivisme, van de oorsprong tot de huidige evolutie, inclusief de impact ervan op verschillende gebieden van het menselijk leven. Verder zullen we de toekomstperspectieven van Dierenrechtenactivisme analyseren en de mogelijke implicaties die dit heeft voor de toekomst van de samenleving.
Dierenrechtenactivisme is een vorm van activisme met als doel betere dierenrechten.
Dierenrechtenactivisme kan variëren van het schrijven van betogen (zoals Paul Cliteur doet) tot demonstreren en het (illegaal) bevrijden van dieren uit fokkerijen. Vooral bij nertsenfokkerijen komt dat laatste weleens voor.
Eind 2003 pleitte een meerderheid in de Nederlandse Tweede Kamer ervoor om dierenrechtenactivisten die geweld gebruiken als terroristen te beschouwen[1]. De toenmalige minister van Justitie achtte dat echter onmogelijk omdat dergelijke acties niet tegen de staat of de politiek zijn gericht, maar tegen ondernemers.