Dicasterie voor de Communicatie

In de wereld van vandaag is Dicasterie voor de Communicatie een terugkerend en belangrijk onderwerp in de samenleving geworden. Of het nu komt door de impact ervan op het dagelijks leven, de historische relevantie ervan of de invloed ervan op de ontwikkeling van nieuwe technologieën, Dicasterie voor de Communicatie is een onderwerp dat interesse en debat blijft genereren. Van de oudheid tot nu is Dicasterie voor de Communicatie het voorwerp geweest van studie en reflectie, wat een breed scala aan meningen en benaderingen heeft voortgebracht. In dit artikel zullen we verschillende perspectieven op Dicasterie voor de Communicatie verkennen, waarbij we het belang ervan en de impact ervan in verschillende contexten analyseren. Door middel van een gedetailleerde en uitputtende analyse zullen we proberen de relevantie van Dicasterie voor de Communicatie in de huidige samenleving en in de geschiedenis beter te begrijpen.

De Dicasterie voor de Communicatie is een orgaan van de Romeinse Curie.

Op 27 juli 2015 werd het Secretariaat voor Communicatie door paus Franciscus ingesteld door middel van de afkondiging van een motu proprio, L’attuale contesto comunicativo.[1] Het secretariaat was, na het staatssecretariaat en het secretariaat voor de Economie, het derde orgaan van de Romeinse Curie dat de naam secretariaat droeg.

Het secretariaat had gezag over alle media-activiteiten van de Heilige Stoel en van Vaticaanstad. In het secretariaat werden curie-instellingen geplaatst die zich bezighielden met media. Het instellingsbesluit noemde hierbij de pauselijke Raad voor de Sociale Communicatiemiddelen, de persdienst van de Heilige Stoel, de internetdienst van het Vaticaan, Radio Vaticaan, de televisiedienst van het Vaticaan, L'Osservatore Romano, de typografische dienst van het Vaticaan en de uitgeverij van het Vaticaan. In de loop van 2016 werd dit proces grotendeels geëffectueerd.

Op 27 februari 2018 werd de naam van het secretariaat gewijzigd in Dicasterie voor Communicatie (het besluit werd gepubliceerd op 23 juni 2018).[2]

Aan het hoofd van de dicasterie staat een prefect. Sinds 5 juli 2018 wordt deze functie vervuld door Paolo Ruffini, een professioneel journalist en geen priester.

Zie ook