Diëtist is een onderwerp dat de afgelopen jaren veel belangstelling heeft gewekt. Sinds zijn opkomst heeft het de aandacht getrokken van zowel experts als fans, vanwege zijn relevantie en bereik op verschillende gebieden. Dit fenomeen heeft geleid tot eindeloze debatten, theorieën en studies die het in zijn geheel proberen te begrijpen. Op dezelfde manier maakt de impact ervan op de samenleving en de populaire cultuur het vandaag de dag tot een onderwerp van voortdurende discussie. In dit artikel zullen we de verschillende facetten en perspectieven rondom Diëtist verkennen, met als doel een alomvattende en verrijkende visie op dit fenomeen te bieden.
Een diëtist(e) behoort tot de paramedische beroepen en is een specialist op het gebied van voeding in relatie tot ziekte. Een diëtist behandelt patiënten met een op maat gemaakt voedings- of dieetadvies. Hij of zij kan door het behandelen met een bepaald eetpatroon (dieet) de lichamelijke gezondheid bevorderen. Daarnaast heeft een diëtist(e) kennis van gedrag rondom de voeding en kan hij/zij de patiënt/cliënt begeleiden en motiveren bij het volgen van het dieet.
Diëten dienen als behandeling bij diverse ziekten of symptomen, zoals:
Verder kan een diëtist algemeen advies geven over gezonde eet- en leefgewoonten. Hij kan sporters helpen hun voedingspatroon te optimaliseren naar behoefte, zodat zij beter kunnen presteren.
Het beroep ‘diëtist’ is sinds 1997 geregeld in de wet op de Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg: de wet BIG. Door de Wet BIG is de beroepsuitoefening van de diëtist niet meer beschermd. Dat betekent dat iedereen onderzoeken en behandelingen op het gebied van voeding en diëtetiek en dus het geven van dieetadviezen mag uitvoeren. De titel "diëtist" is echter wel beschermd, en deze personen hebben allemaal een erkend diploma HBO Voeding & Diëtetiek met een medische achtergrond. Diëtisten staan ingeschreven in het Kwaliteitsregister Paramedici (KP), dit is een openbaar register. Hier kunnen diëtisten zich in registreren als zij de opleiding hebben afgerond en voldoen aan de kwaliteitseisen van het register.
De opleiding tot diëtist (Voeding en Diëtetiek) is een hbo opleiding. Deze studie wordt in Nederland aangeboden bij de Hogeschool van Amsterdam, de Haagse Hogeschool, Hanze Hogeschool en HAN Hogeschool. Verder kan deze studie ook thuis (in deeltijd) gevolgd worden. Tijdens de studie dienen 240 ECTS behaald te worden.
Sinds 1997 is in België de titel van diëtist beschermd. Alleen wie (minstens) het diploma "gegradueerde in de voedings- en dieetleer" heeft behaald, of ook "professionele bachelor in de voedings- en dieetkunde", mag zich diëtist(e) noemen. Het RIZIV vergoedt de kosten voor een diëtist niet altijd. Via de ziekteverzekering kunnen wel sommige raadplegingen worden vergoed, zo onder meer voor chronisch zieken.
Diëtisten kunnen zowel een zelfstandige praktijk hebben als in loondienst werken, zoals in ziekenhuizen en verzorgingstehuizen, maar ook in voedingsmiddelenbedrijven, cateringbedrijven en producenten van bereide maaltijden. Een diëtist kan aangesloten zijn bij een zorgverzekeraar, maar dat is geen vereiste.