In het artikel dat we hieronder presenteren, duiken we in de fascinerende wereld van Deutsche Wirtschaftsbetriebe. In de volgende regels zullen we verschillende aspecten onderzoeken die verband houden met Deutsche Wirtschaftsbetriebe, van de oorsprong en evolutie ervan tot de impact ervan op de huidige samenleving. Door middel van een uitgebreide analyse zullen we proberen licht te werpen op dit onderwerp dat vandaag zo relevant is, door relevante en bijgewerkte informatie te verstrekken waarmee de lezer het belang van Deutsche Wirtschaftsbetriebe in de hedendaagse wereld volledig kan begrijpen. Ga met ons mee op deze ontdekkingsreis en leer over Deutsche Wirtschaftsbetriebe.
Deutsche Wirtschaftsbetriebe Gmbh (DWB) was een onafhankelijke onderneming van de SS in Nazi-Duitsland. Het ging om de centrale houdstermaatschappij die een meerderheidsparticipatie bezat in bijna alle relevante SS-ondernemingen. Door de holdingstructuur konden gemakkelijk verliezen tussen verschillende juridisch onafhankelijke bedrijven gecompenseerd worden.
Deutsche Wirtschaftsbetriebe werd op 26 juli 1940 opgericht als holding voor meer dan 25 SS-fabrieken. Het initiatief ging uit van SS-auditor Hans Hohberg. Oswald Pohl, later hoofd van het SS-Wirtschafts-Verwaltungshauptamt (SS Economische Afdeling, WVHA), werd bestuursvoorzitter. Ook Georg Lörner van de WVHA behoorde tot de oprichters.[1]
In het kader van zijn economische activiteiten exploiteerde de SS allerlei bedrijven in diverse sectoren, onder meer:
Naast fabrieken en werkplaatsen beheerde de SS ook woonwijken en zelfs onderzoeksinstellingen. De SS verwierf een aantal van deze bedrijven en eigendommen door inbeslagname of onteigening. Tegen het einde van de oorlog bezat de SS, volgens onderzoek van het Institut für Zeitgeschichte[2], meer dan 40 ondernemingen met in totaal 150 bedrijven.[3]
Enkele meer bekende bedrijven die door de SS werden overgenomen, waren:
In de concentratiekampen werden gevangenen ingezet om onder dwangarbeid voor de SS te produceren. Hiervoor werden rondom de kampen specifieke ondernemingen in het leven geroepen, zoals: