Demka-spoorbrug

Dit artikel gaat in op het onderwerp Demka-spoorbrug, dat grote belangstelling heeft gewekt in de hedendaagse samenleving. Demka-spoorbrug is een relevant onderwerp op zowel academisch als sociaal gebied, omdat het een aanzienlijke invloed uitoefent op verschillende aspecten van het dagelijks leven. In dit artikel worden verschillende perspectieven en benaderingen met betrekking tot Demka-spoorbrug geanalyseerd, waardoor de lezer een uitgebreid beeld van het onderwerp krijgt. De oorsprong, evolutie, impact en mogelijke toekomstige implicaties ervan zullen worden onderzocht, met als doel een dieper begrip van Demka-spoorbrug en de relevantie ervan vandaag de dag te bevorderen.

Demka-spoorbrug
Demka spoorbrug
Demka spoorbrug
Algemene gegevens
Locatie Utrecht
Coördinaten 52° 7′ NB, 5° 5′ OL
Overspant Amsterdam-Rijnkanaal
Lengte totaal 255 m
Doorvaarthoogte 9,45 m
Doorvaartbreedte 148 m
Aantal sporen 2
Langste overspanning 173 m
Beheerder ProRail
Bouw
Bouwperiode 1966 - 1970
Opening 1970
Gebruik
Huidig gebruik trein-, voetganger- en fietsverkeer
Spoorlijn Rhijnspoorweg
Architectuur
Type Verstijfde staafboogbrug
Demka-spoorbrug (Utrecht)
Demka-spoorbrug
Portaal  Portaalicoon   Verkeer & Vervoer
Stad Utrecht

De Demka-spoorbrug is een spoorbrug over het Amsterdam-Rijnkanaal in Utrecht. De brug is een stalen verstijfde staafboogbrug en werd gebouwd in 1966 ter vervanging van de oude, veel kleinere spoorbrug die moest verdwijnen in verband met de verbreding van het kanaal. De overspanning is 173 meter. De brug is vernoemd naar de nabijgelegen voormalige staalfabriek Demka.

Nadat in 2002 naast de Demka-spoorbrug een tweede brug, de Werkspoorbrug, werd geopend, werd de oude brug tijdelijk buiten gebruik genomen en gerenoveerd. In april 2007 is de Demka-spoorbrug weer in gebruik genomen tegelijk met de voltooiing van de spoorverdubbeling Amsterdam BijlmerUtrecht Centraal. De brug wordt sindsdien gebruikt door treinen van Utrecht richting Amsterdam, treinen richting Utrecht rijden over de Werkspoorbrug. Tevens kunnen voetgangers, fietsers en dergelijke van de brug in beide richtingen gebruikmaken over een smalle wegstrook.

De brug is een Gemeentelijk monument met nummer 344/1651

Demka spoorbrug met daarachter de Werkspoorbrug
Zie de categorie Demka-spoorbrug van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.