In de wereld van vandaag is Decanaat Schieland een terugkerend thema geworden dat de aandacht van de samenleving als geheel heeft getrokken. Of het nu het gevolg is van technologische vooruitgang, culturele veranderingen of historische gebeurtenissen, Decanaat Schieland heeft een ongekende relevantie verworven. Van de impact ervan op de economie tot de invloed ervan op de politiek en het dagelijks leven van mensen: er bestaat geen twijfel over dat var1 op alle gebieden tot debat en reflectie heeft geleid. In dit artikel zullen we de verschillende aspecten en gevolgen van Decanaat Schieland diepgaand onderzoeken, evenals de verschillende standpunten die hierover bestaan.
Het decanaat Schieland was een tot het aartsdiakonaat van de Dom behorend decanaat van het middeleeuwse bisdom Utrecht.
Oorspronkelijk hoorde het gebied van het latere decanaat Schieland tot het decanaat Zuid-Holland met als centrum Dordrecht. In een overzicht van 1280 werd het decanaat nog niet vermeld. De eerste vermelding was in 1315. De vorming van een afzonderlijk decanaat hangt samen met de opkomst van de steden Schiedam en Rotterdam. In dezelfde periode werden ook het hoogheemraadschap Schieland en het baljuwschap Schieland gesticht.
Bij de vorming van het decanaat bestond het uit de volgende elf parochies:
In het begin van de veertiende eeuw werd de parochie IJsselmonde naar het decanaat overgeheveld en ten slotte voor 1467 nog de parochies Rhoon en Charlois. Hiermee was het aantal parochies op veertien gekomen.