In dit artikel gaan we ons verdiepen in de opwindende wereld van De schaamte voorbij, een onderwerp dat de aandacht heeft getrokken van miljoenen mensen over de hele wereld. Vanaf het begin tot aan de impact ervan op de hedendaagse samenleving is De schaamte voorbij het onderwerp geweest van debat, analyse en reflectie. In de volgende paar regels zullen we de vele facetten ervan verkennen, de mysteries ervan ontrafelen en de mogelijke implicaties ervan op verschillende gebieden ontdekken. Wat uw interesse in De schaamte voorbij ook is, we zijn er zeker van dat dit artikel u rijke inzichten en nieuwe perspectieven zal bieden op dit fascinerende onderwerp.
De schaamte voorbij: een persoonlijke geschiedenis is een autobiografische roman van de Nederlandse schrijfster Anja Meulenbelt, uitgegeven bij Van Gennep in 1976. In het boek beschrijft Meulenbelt haar liefdesleven en de politieke bewustwording die haar tot het feminisme bracht.
Meulenbelts verslag van haar liefdesleven begint met haar eerste huwelijk, aangegaan op jonge leeftijd wegens (tiener)zwangerschap. Na een scheiding om aan het geweld van haar echtgenoot te ontkomen voedt Meulenbelt haar zoontje verder alleen op; ze begint aan een studie (sociale academie), beschrijft een reeks liefdesverhoudingen met mannen en vrouwen, en raakt betrokken bij de vrouwenbeweging.
De schaamte voorbij lokte hevige reacties uit wegens het aanroeren van thema's die in het Nederland van 1976 niet of nauwelijks (publiek) bespreekbaar waren: ongeluk in het huwelijk, alleenstaand moederschap, vrouwelijke seksualiteit.
Het boek werd in het Engels vertaald door An Dekker.[1]