De metabaronnen

In dit artikel zullen we de impact van De metabaronnen op verschillende aspecten van de samenleving onderzoeken. Van zijn invloed op de populaire cultuur tot zijn relevantie in de geschiedenis heeft De metabaronnen een onuitwisbare stempel gedrukt op verschillende terreinen van het leven. Door de jaren heen is De metabaronnen het onderwerp geweest van debat en analyse, waarbij allerlei meningen en theorieën zijn voortgekomen. Via deze studie proberen we licht te werpen op het belang van De metabaronnen en de rol ervan bij het vormgeven van de wereld zoals wij die kennen. Door de implicaties en gevolgen ervan te onderzoeken, hopen we ons te verdiepen in de complexiteit van De metabaronnen en de blijvende invloed ervan.

De metabaronnen is een sciencefictionstripreeks waarvan de verhalen zich afspelen in hetzelfde universum als de Incal en waarin de geschiedenis van een familie, de metabaronnen centraal staat. De reeks is geschreven door Alejandro Jodorowsky en getekend door Juan Giménez. In het Nederlandse taalgebied werd de serie gepubliceerd tussen 1992 en 2012 door uitgeverij Arboris.[1]

Achtergrond

De reeks speelt zich af in een verre toekomst waar veel chaos heerst en waar verschillende facties om de macht strijden in een eeuwigdurend gevecht. De macht ligt in de handen van een familie van zeer machtige keizers, die op een planeet in goud leven. De metabaronnen hebben dezelfde afkomst en worden beschouwd als de meest krachtige strijders in het universum.

Het verhaal gaat over de robots Tonto en Lothar die in dienst zijn van de huidige metabaron "Zondernaam". Zij wachten op zijn terugkeer in de meta-bunker (een soort van reusachtige vliegende vesting). Lothar, die een erg kinderlijke persoonlijkheid heeft, verveelt zich stijf en wil dat Tonto hem het verhaal vertelt van de kaste van hun meester omdat zijn geheugen is gewist.

Het verhaal dat Tonto vertelt, loopt gedurende bijna de hele serie. Steeds worden flashbacks afgewisseld met scènes in het nu, waarbij Lothar voortduren Tonto pest en beledigt. Elke generatie heeft zijn metabaron en de traditie wil dat elke zoon sterker is dan zijn vader, dat is de reden waarom op de leeftijd van zestien de zoon een tweegevecht voert met zijn vader en over hem hoort te zegevieren door deze te doden.

Albums

Nummer Titel Verschenen Uitgeverij
0 Het voorouderlijke huis 2003 Arboris
1 Othon van Salza 1996 Arboris
2 Honorata 1997 Arboris
3 Aghnar 1997 Arboris
4 Oda, de overgrootmoeder 1998 Arboris
5 Staalkop, de grootvader 1999 Arboris
6 Doña Vicenta, de grootmoeder 2000 Arboris
7 Aghora, de vader-moeder 2003 Arboris
8 Zondernaam, de laatste Metabaron 2005 Arboris
9 De wapens van de Metabaronnen 2010 Arboris