De Gouden Engel

In de wereld van vandaag is De Gouden Engel een onderwerp dat de aandacht heeft getrokken van miljoenen mensen over de hele wereld. Sinds zijn opkomst heeft De Gouden Engel zowel experts als fans geboeid, wat tot intense debatten en een breed scala aan meningen heeft geleid. In de loop van de tijd is De Gouden Engel geëvolueerd en aangepast aan de behoeften van de moderne samenleving, waardoor het een relevant onderwerp is geworden dat van belang is voor alle leeftijden. Dit artikel onderzoekt de verschillende facetten van De Gouden Engel, van de oorsprong tot de impact ervan vandaag de dag, en biedt een compleet en gedetailleerd overzicht van dit spannende onderwerp.

De Gouden Engel
De Gouden Engel vanaf de weg (sep. 2009)
De Gouden Engel vanaf de weg (sep. 2009)
Basisgegevens
Plaats Koedijk
Bouwjaar 2008
Type stellingmolen
Kenmerken houten achtkant op stenen onderbouw
Vlucht 23.00 m
Functie korenmolen
Bestemming  korenmolen
Huidig gebruik  het malen van graan op vrijwillige basis
Monumentstatus gemeentelijk monumentBewerken op Wikidata
Externe link(s) en afbeelding
Molendatabase
De Hollandsche Molen
Het complex (dec. 2008)
Het complex (dec. 2008)
Portaal  Portaalicoon   Molens

De Gouden Engel is een stellingmolen in Koedijk (gemeente Alkmaar). Hij staat aan de Kanaaldijk, 70 meter ten zuidoosten van de vroegere grondzeiler De Koe, die in april 1930 is gesloopt. De bouw is een initiatief van Stichting Johannes Bos.

Midden december 2008 waren het achtkant, de kap en de bovenas van de Gouden Engel reeds op het terrein aanwezig. De gemetselde onderbouw was tot de uiteindelijke hoogte opgetrokken; een stelling was nog niet aanwezig. De daaropvolgende maanden zijn het achtkant en de kap geplaatst. In april 2009 zijn de wieken geplaatst. In juni 2009 is de molen in gebruik genomen.

De molen is als korenmolen ingericht, met 1 koppel stenen op een halfzolder, zoals gebruikelijk in Noord-Holland.

Bij de molen staat een maalderij uit 1866, een knechtswoning uit 1871 en een koolboet uit 1891 voor de opslag van sluitkool.

Foto's