De Bonte Hen

In de wereld van vandaag is De Bonte Hen een onderwerp dat de aandacht van veel mensen heeft getrokken. Of het nu vanwege zijn relevantie in de hedendaagse samenleving, zijn impact op het dagelijks leven van mensen of zijn invloed in het professionele veld, De Bonte Hen op verschillende gebieden een fundamenteel stuk is geworden. Van zijn belang op wetenschappelijk gebied tot zijn invloed op de populaire cultuur: De Bonte Hen is een onderwerp gebleken dat van groot belang is voor een breed publiek. In dit artikel zullen we de vele facetten van De Bonte Hen in detail onderzoeken, waarbij we het belang, de implicaties en de relevantie ervan in de moderne wereld analyseren.

De Bonte Hen
De Bonte Hen, maart 2008
De Bonte Hen, maart 2008
Basisgegevens
Plaats Zaanse Schans / Zaandam
Bouwjaar 1693/1975
Type stellingmolen
Kenmerken achtkante bovenkruier
Functie oliemolen
Bestemming  Het slaan van olie op vrijwillige basis
Huidig gebruik  oliemolenBewerken op Wikidata
Monumentstatus rijksmonumentBewerken op Wikidata
Monumentnummer  506221
Externe link(s)
Molendatabase
De Hollandsche Molen
Portaal  Portaalicoon   Molens

De Bonte Hen is een oliemolen aan de Zaanse Schans in de gemeente Zaanstad. De Bonte Hen is de noordelijkste molen aan de Schans. De bekende zaanse molen-auteur Pieter Boorsma heeft in zijn boek "Duizend Zaanse Molens" in totaal 204 oliemolens staan die ooit actief waren in de Zaanstreek.

Op de plaats van de huidige Bonte Hen heeft een houtzaagmolen, die ook de Bonte Hen heette, gestaan. Deze molen komt voor het eerst voor in een akte van 16 februari 1662 en is gesloopt in 1693. In datzelfde jaar werd de oliemolen de Bonte Hen gebouwd. Tot 1935 bleef de molen in zijn oorspronkelijke staat behouden. In dit jaar werd het complete bovenachtkant en de stelling verwijderd. In 1975 kwam het dankzij de Vereniging De Zaansche Molen tot een complete restauratie tot bedrijfsvaardige oliemolen op windkracht. Sindsdien wordt de molen wekelijks op vrijwillige basis in bedrijf gesteld. Onder de molen bevinden zich nog de originele oliekelders voor de opslag van de gemaakte olie op de molen.

Commons heeft media­bestanden in de categorie De Bonte Hen.