Cultuurgeschiedenis

Tegenwoordig is Cultuurgeschiedenis een onderwerp op ieders lippen. Met de vooruitgang van de technologie en de mondialisering is var1 een constante zorg voor de moderne samenleving geworden. Of het nu op politiek, economisch, sociaal of milieugebied betreft, var1 heeft tot debat geleid en de belangstelling van zowel deskundigen als burgers gewekt. In dit artikel zullen we de verschillende facetten van Cultuurgeschiedenis onderzoeken en de impact ervan op ons leven analyseren. Vanaf de oorsprong tot de mogelijke oplossingen zullen we nadenken over hoe Cultuurgeschiedenis ons dagelijks leven beïnvloedt en wat we eraan kunnen doen.

Geschiedenis van de wereld

Theatrum Orbis Terrarum



Portaal  Portaalicoon  Geschiedenis

Cultuurgeschiedenis (cultuurhistorie) is de geschiedenis van de levensstijl (cultuur) van een samenleving, en het vakgebied binnen de geschiedschrijving dat zich met deze geschiedenis bezighoudt. Als academische discipline bestrijkt de cultuurgeschiedenis diverse maatschappelijke domeinen zoals kunst, vrijetijdsbesteding, religie, wetenschap, politiek, zorg, en het dagelijks leven.

Deelgebieden binnen het vakgebied van de cultuurgeschiedenis zijn van oudsher:

Vaak wordt er ook nog beschavingsgeschiedenis en expansiegeschiedenis onder verstaan.

De traditionele cultuurgeschiedenis hield zich niet zozeer bezig met politiek, economie of staatsinrichting. Vanaf ongeveer 1985 is echter sprake van een opleving van het cultuurhistorisch vakgebied, waarbij vrijwel alle domeinen van het menselijke leven tot de cultuur worden gerekend. Onder cultuurgeschiedenis in ruimere zin vallen alle historische fenomenen die op enigerlei wijze met de mens te maken hebben.

Onder de cultuurhistorie van een gebied verstaat men (in Nederland) een combinatie van een aantal ruimtelijke wetenschappen, zoals archeologie, historische geografie, bouwhistorie, historische ecologie, soms ook toponymie en fysische geografie.

Recente literatuur

  • Peter Burke, What is Cultural History? (Cambridge: Polity Press, 2004) - vertaald als Wat is cultuurgeschiedenis? (Utrecht 2007)
  • Philippe Poirrier, Les Enjeux de l'histoire culturelle (Parijs: Seuil, 2004)
  • Georg Schwarz, Kulturexperimente im Altertum (Berlin 2010)
  • Brown, Peter The Rise of Western Christendom: Triumph and Diversity, A.D. 200-1000 (Oxford 1996, 2003, 2013)
  • Rob Meens en Carine van Rhijn (red.) Cultuurgeschiedenis van de middeleeuwen (WBooks Zwolle 2015)

Zie ook