Cornelius Costius

Vandaag gaan we ons verdiepen in de fascinerende wereld van Cornelius Costius. Of je nu een geschiedenisliefhebber, een muziekfan, een natuurliefhebber of gewoon iemand bent die op zoek is naar allerlei informatie, dit artikel is voor jou. Cornelius Costius is een onderwerp dat door de jaren heen de aandacht van veel mensen heeft getrokken, en daarom willen we het in detail onderzoeken. Laten we eens kijken naar de vele facetten die Cornelius Costius te bieden heeft, van de oorsprong tot de impact ervan op de hedendaagse samenleving. Ga met ons mee op deze ontdekkingsreis en leer over Cornelius Costius.

Ds. Cornelius Costius (Arnhem, 1615 - Helmond, 1678) was een Nederlands predikant.

Leven en werk

Costius werd in 1615 geboren als zoon van Johan Cost, die leraar was aan de Latijnse School te Arnhem, en Judith Elbergs. Hij studeerde theologie. Costius was in 1641 predikant op Huis Dorth, bij Zutphen. In 1642 werd hij predikant te Almen, maar in 1648 werd hij beroepen te Helmond, waar hij de eerste predikant in de geschiedenis van de Hervormde gemeente aldaar werd.

Aangezien in Helmond en omstreken vrijwel geen protestanten waren en de katholieke kerken genaast werden, kon hij op tegenstand rekenen. Daarbij zocht hij de confrontatie, door zeer streng op te treden tegen het uitoefenen van de, toen verboden, katholieke godsdienstoefeningen, ofwel paapse vergaderingen. Ook hoorde het tot zijn taak om de katholieke schoolmeesters te ontslaan en door protestantse te vervangen. Dit laatste viel niet mee, daar men zich niet graag in het arme zuiden wilde vestigen. Het gevolg waren pesterijen over en weer, waarbij de weinige protestanten werden lastiggevallen en soms ruiten werden ingegooid en preken verstoord.

Eveneens bestreed hij de wrede gebruiken van heydensche vastel-avonts gasten, zoals gansrijden en katknuppelen. In 1660 verbood het stadsbestuur om ganssen off andere gediertens te rijden. Een dergelijk verbod zou nog regelmatig herhaald moeten worden.

Costius was getrouwd met Elisabeth van Brecht en in 1645 kregen ze een dochter, die Anna Elisabeth heette.