In het artikel van vandaag zullen we de fascinerende geschiedenis van Codex Iuris Canonici verkennen, een onderwerp dat de aandacht heeft getrokken van mensen van alle leeftijden en door de jaren heen onderwerp van debat en studie is geweest. Vanaf het ontstaan tot aan de invloed ervan op de moderne samenleving heeft Codex Iuris Canonici een onuitwisbare stempel op de geschiedenis gedrukt. Door middel van een gedetailleerde en diepgaande analyse zullen we proberen het belang en de impact van Codex Iuris Canonici op verschillende gebieden van het leven te begrijpen, evenals de voortdurende relevantie ervan vandaag de dag. We zullen ontdekken hoe Codex Iuris Canonici onze overtuigingen, onze waarden en onze interacties met de wereld om ons heen heeft gevormd, en hoe het vandaag de dag nog steeds een relevant en betekenisvol onderwerp is. Ga met ons mee op deze reis van ontdekking en reflectie over Codex Iuris Canonici, een figuur of onderwerp dat interesse en nieuwsgierigheid blijft wekken.
De Codex Iuris Canonici (Codex van Canoniek recht, afgekort CIC) is het wetboek van de Rooms-Katholieke Kerk, geldend voor de gehele Latijnse Kerk. Voor de oosters-katholieke kerken bestaat een eigen codex, te weten de Codex Canonum Ecclesiarum Orientalium.
De authentieke tekst is in het Kerklatijn. De Nederlandse vertaling is door de Nederlandse Bisschoppenconferentie en de Belgische Bisschoppenconferentie goedgekeurd.
Het huidige wetboek werd na grondige herziening uitgegeven in 1983 onder paus Johannes Paulus II. Hij rondde daarmee een herzieningsproces af dat onder zijn voorganger, paus Paulus VI, was begonnen. De uitkomsten van het Tweede Vaticaans Concilie zijn in deze tekst verwerkt. De tekst van 1983 verving die van 1917 die werd gepromulgeerd door paus Benedictus XV.
Een artikel heet een canon (afgekort can.), meervoud canones (afgekort cann.).