Citroengras

Tegenwoordig is Citroengras nog steeds een onderwerp van groot belang en relevantie in de huidige samenleving. Of het nu komt door de impact ervan op het dagelijks leven van mensen, de invloed ervan op de populaire cultuur of het belang ervan op academisch en wetenschappelijk gebied, var1 blijft het onderwerp van voortdurende analyse en debat. In dit artikel zullen we verschillende aspecten onderzoeken die verband houden met Citroengras, van de geschiedenis en evolutie ervan tot de huidige staat en mogelijke toekomstige ontwikkelingen. Door deze analyse hopen we licht te werpen op het belang en de relevantie van Citroengras vandaag de dag en de impact ervan op verschillende aspecten van de samenleving.

Citroengras
Citroengras, voor keukengebruik
Taxonomische indeling
Rijk:Plantae (Planten)
Stam:Embryophyta (Landplanten)
Klasse:Spermatopsida (Zaadplanten)
Clade:Bedektzadigen
Clade:Eenzaadlobbigen
Clade:Commeliniden
Orde:Poales
Familie:Poaceae (Grassenfamilie)
Onderfamilie:Panicoideae
Geslachtengroep:Andropogoneae
Geslacht:Cymbopogon
Soort
Cymbopogon citratus
(DC.) Stapf (1906)
Citroengras
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Citroengras op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie

Citroengras of sereh (Cymbopogon citratus) is een plant uit de grassenfamilie (Poaceae). De soort wordt gebruikt in de Aziatische keuken, met name de Thaise, Indische, Vietnamese en Indonesische keuken. De plant is bekend van groeiplaatsen in India, Afrika, Vietnam, Australië en Amerika.

De bladeren van de plant worden gebruikt in de keuken. Citroengras wordt niet rauw gegeten. Ze hebben een friszure, citroenachtige smaak. Het is als kruid ook in poedervorm verkrijgbaar. Doorgaans worden stukken citroengras meegekookt of -gestoofd in gerechten, waaruit ze vóór consumptie van de gerechten verwijderd worden.

De Indonesische naam is sereh. In Nederland wordt deze naam ook vaak gebruikt.

Etherische olie van citroengras wordt door imkers gebruikt om bijenzwermen in lokkorven te lokken.