ChatZilla

In de wereld van vandaag is ChatZilla een kwestie die aanzienlijk relevanter is geworden in de samenleving. Sinds zijn opkomst heeft ChatZilla de aandacht getrokken van miljoenen mensen over de hele wereld, wat aanleiding heeft gegeven tot debat en controverse over de implicaties en gevolgen ervan. De impact ervan strekt zich uit tot verschillende aspecten van het dagelijks leven, zowel op persoonlijk als op mondiaal niveau. In dit artikel zullen we de verschillende facetten van ChatZilla diepgaand onderzoeken, waarbij we de oorsprong, de evolutie ervan in de loop van de tijd en de invloed ervan vandaag analyseren. Daarnaast zullen we onderzoeken hoe ChatZilla in verschillende gebieden is doorgedrongen en hoe het onze percepties en gedrag heeft gevormd.

ChatZilla
Logo
ChatZilla
ChatZilla
Ontwikkelaar(s) James Ross
Robert Ginda
Samuel Sieb
Gijs Kruitbosch
Uitgebracht 2000
Recentste versie 0.9.93 
(8 november 2016)
Recentste bètaversie 0.9.88[1] 
(19 januari 2012)
Status Stopgezet (Ambassador kan als opvolger gezien worden)
Besturings­systeem Multiplatform
Geschreven in JavaScript en XUL
Categorie IRC-client
Licentie(s) MPL / GPL / LGPL
Versiebeheer Officiële broncode
Website (en) Projectpagina
Portaal  Portaalicoon   Informatica
Vrije software

ChatZilla is een extensie voor Mozilla-gebaseerde webbrowsers zoals Seamonkey en Mozilla Firefox (tot en met versie 56) om te chatten op IRC-netwerken. Het programma is geschreven in JavaScript en XUL en heeft XULRunner nodig om te functioneren (standaard ingebouwd in Mozilla-browsers). ChatZilla is beschikbaar voor Windows, macOS en Linux.

Functies

  • Bestanden overbrengen via DCC.
  • Thema-ondersteuning middels CSS;
  • Kleurenschema voor quits, joins en links;
  • Chatlogs bijhouden in tekstbestanden.

Firefox

ChatZilla wordt in Firefox als extensie geïnstalleerd. Als het programma geïnstalleerd is, kan het onder het menu "Extra" gestart worden (vanaf Firefox 4.0 is het menu standaard verborgen; om het weer te geven dient er op ALT+X gedrukt te worden).

Uiterlijk

De uitvoer van een IRC-kanaal is in tegenstelling tot andere IRC-clients helemaal in HTML waarbij gebruik wordt gemaakt van tabellen. Daarbij is het uiterlijk van ChatZilla door middel van CSS helemaal aan te passen aan persoonlijke wensen.

Hulpmiddelen

  • Het typen van de eerste letters van een gebruikersnaam met daarna een tab vult de rest van de naam automatisch aan.
Zie de categorie ChatZilla van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.