Ceres (Spijk)

In het artikel van vandaag gaan we dieper in op Ceres (Spijk), een onderwerp dat de afgelopen tijd de interesse van veel mensen heeft gewekt. Ceres (Spijk) is een onderwerp dat heeft geleid tot debat, controverse en analyse op verschillende gebieden, van politiek tot populaire cultuur. In dit artikel zullen we de verschillende aspecten onderzoeken die verband houden met Ceres (Spijk), de implicaties ervan in de hedendaagse samenleving en de relevantie ervan in de mondiale context. Daarnaast zullen we verschillende perspectieven en meningen rond Ceres (Spijk) analyseren, met als doel een bredere en completere visie op dit onderwerp te bieden. Lees verder en ontdek alles wat u moet weten over Ceres (Spijk)!

Ceres
Ceres
Basisgegevens
Plaats Spijk
Bouwjaar 1839
Type stellingmolen
Kenmerken achtkante bovenkruier
Functie korenmolen en pelmolen
Bestemming  Het malen van graan en pellen van gerst op vrijwillige basis
Huidig gebruik  korenmolenBewerken op Wikidata
Monumentstatus rijksmonumentBewerken op Wikidata
Monumentnummer  9492
Externe link(s)
Molendatabase
De Hollandsche Molen
Portaal  Portaalicoon   Molens

De Ceres is een koren- en pelmolen in het Groningse Spijk.

De molen werd in 1839 gebouwd door de familie Houtman. Tot ongeveer 1987 is een nazaat van deze familie actief geweest op deze molen. Sindsdien zijn er vrijwillige molenaars actief. De molen is qua inrichting erg uniek en wordt als lesmolen voor het pellen gebruikt. Tegenwoordig is hij eigendom van de Stichting Het Groninger Landschap.

Bijzonder aan deze molen is verder dat de houten onderbouw rust op stenen stiepen, taps toelopende blokken die fungeren als fundamenten voor het molenlichaam. Benevens een rietgedekte kap.

De molen is vernoemd naar Ceres, de Romeinse godin van de akkerbouw en het graan.


Zaterdag in de oneven weken van 13:00 tot 17:00 uur is de molen te bezoeken.

Zie de categorie Ceres, Spijk van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.