In dit artikel zullen we het onderwerp Carrickglass en de implicaties ervan in de hedendaagse samenleving diepgaand onderzoeken. Vanaf het begin tot aan de impact ervan op verschillende gebieden van het dagelijks leven heeft Carrickglass de aandacht getrokken van onderzoekers, experts en mensen van alle leeftijden. Door middel van een gedetailleerde analyse zullen we de verschillende aspecten rondom Carrickglass aanpakken, van de historische relevantie tot de invloed ervan op de hedendaagse cultuur. Op dezelfde manier zullen we de verschillende perspectieven onderzoeken die rond Carrickglass bestaan, en een alomvattende visie bieden waarmee de lezer het belang en de complexiteit van dit onderwerp, dat vandaag de dag zo relevant is, kan begrijpen.
Carrickglass (of Labby-Rock, Iers: An Carraig Glas, de groene steen) is een dolmen in County Sligo (Ierland).
Deze wordt door Kenneth McNally de clown onder de Ierse dolmen genoemd. Dit komt door de bizarre verhoudingen van de neolithische megaliet die ca. 4000 v.Chr. werd gebouwd.
Bovenop bijna delicate draagstenen ligt een deksteen van grofkorrelige kalksteen met een gewicht van ongeveer 70 ton. Het met heide bedekte massieve blok is ongeveer 4,5 meter lang, 2,7 meter breed en 2,4 meter dik.
Hoe deze massa werd op zijn plek werd getild, ongeveer 1,3 meter boven de grond, is onbekend. Vermoedelijk komt de steen van deze plaats, omdat het moeilijk voor te stellen is dat het vervoerd had kunnen worden. De kamer van de portal tomb is ongeveer 1,8 meter bij 0,9 meter groot. Op de site is lange tijd niet gegraven, maar in de 19e eeuw werd as van crematies ontdekt. De toegang werd afgesloten met deurpanelen. Portal tombs op de Britse eilanden bestaan uit twee even lange, staande stenen met een steen ertussen. Deze vormen een kamer die bedekt is met een (soms enorme) deksteen.
Dit afgelegen gedenkteken ligt aan de rand van het veld achter een boerderij, in de buurt van het noordelijke uiteinde van Lough Arrow, in Heapstown (ongeveer 6,4 km ten westen van noordwesten van Ballyfarnham).