In de wereld van vandaag is CIBG een onderwerp dat grote relevantie heeft gekregen en de belangstelling heeft gewekt van academici, professionals en het grote publiek. Vanaf zijn oorsprong tot zijn huidige evolutie is CIBG het onderwerp geweest van talloze debatten en discussies over de impact ervan op de samenleving, de economie en de politiek. In dit artikel zullen we de verschillende aspecten van CIBG onderzoeken, van het historische belang tot de invloed ervan op de hedendaagse wereld. We zullen analyseren hoe CIBG de manier heeft gevormd waarop we denken, handelen en omgaan met onze omgeving, en onderzoeken welke relevantie het heeft in de moderne wereld. Door middel van een multidisciplinaire aanpak willen we licht werpen op dit fenomeen en een alomvattend beeld bieden van CIBG en de betekenis ervan in de huidige context.
Het CIBG is een uitvoeringsorganisatie van het Nederlandse ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.
De letters CIBG stonden oorspronkelijk voor Centraal Informatiepunt Beroepen Gezondheidszorg, maar die betekenis is niet meer ladingdekkend. Daarom wordt alleen de afkorting nog als naam gevoerd. Het CIBG startte in 1995 als project en is sinds 2003 een zelfstandige uitvoeringsorganisatie.
Het CIBG voert overheidsbeleid uit, met name op gebied van de zorg. Zo registreert het CIBG zorgverleners in het BIG-register en orgaandonoren in het Donorregister. Verder zorgt het CIBG voor veilige digitale gegevensuitwisseling in de zorg met de UZI-pas. Het CIBG maakt ook de productie en verspreiding van medicinale cannabis mogelijk. De meeste taken van het CIBG liggen op het gebied van zorgregistraties.
Het CIBG heeft vestigingen in Den Haag en Heerlen.