In het artikel van vandaag zullen we het onderwerp CI+ onderzoeken, een onderwerp dat de afgelopen jaren voor belangstelling en discussie heeft gezorgd. CI+ is een onderwerp dat een breed scala aan aspecten bestrijkt, van de impact ervan op de samenleving tot de economische implicaties ervan. Via dit artikel zullen we verschillende perspectieven en meningen over CI+ analyseren, met als doel een breed en compleet overzicht te bieden waarmee lezers dit onderwerp beter kunnen begrijpen. Daarnaast zullen we mogelijke oplossingen en strategieën bespreken om de uitdagingen in verband met CI+ aan te pakken. We hopen dat dit artikel informatief en relevant is voor diegenen die meer willen weten over CI+ en de implicaties ervan op verschillende gebieden.
CI+, voluit Common Interface Plus, is een sleuf in een digitaal televisietoestel of settopbox waarin een uitbreidingsmodule kan worden geplaatst. De sleuf wordt voornamelijk gebruikt voor het plaatsen van een ontsleutelingsmodule voor betaaltelevisie. CI+ is een door enkele bedrijven uitgewerkte afwijking op de standaard Common Interface van het DVB-consortium. Het belangrijkste verschil tussen CI+ en de standaard Common Interface is dat CI+ consumenten beperkingen oplegt bij het opnemen van televisieprogramma's.
De conditional access module (CAM) voor CI+ (CI+-CAM) is verreweg de meest gebruikte uitbreidingsmodule voor plaatsing in de CI+-sleuf. De CI+-CAM zorgt in samenwerking met de in de CI+-CAM geplaatste smartcard voor het ontsleutelen van versleutelde programma's. Omdat er verschillende coderingssystemen in gebruik zijn, zijn er ook verschillende soorten CI+-CAM's.
Over het algemeen zullen CAM's voor de standaard Common Interface ook werken in een CI+-sleuf, maar dit kan door de programma-aanbieder worden geblokkeerd.[1] Andersom zullen CAM's die speciaal zijn gemaakt voor CI+ meestal niet samenwerken met een standaard Common Interface.
Bij gebruik van een standaard Common Interface zijn de door de CAM ontsleutelde programma's zonder beperkingen te gebruiken. Het is mogelijk om deze op te nemen en onbeperkt te bewaren en te kopiëren. CI+ is speciaal ontwikkeld om controle te kunnen houden over de programma's nadat deze ontsleuteld zijn. Enkele van de beperkingen die de programma-aanbieder aan de consument via CI+ kan opleggen zijn:
Vooral vanwege bovengenoemde beperkingen voor de consument is de inzet van CI+ in Duitsland omstreden. Duitse consumentenorganisaties wijzen CI+ dan ook af.[2] Verdere kritiekpunten zijn:
In Nederland wordt CI+ ingezet door Ziggo[5], Caiway[6], Kabelnoord[7] en DELTA.[8] In België heeft Telenet CI+ geïntroduceerd op 24 juni 2013, onder de benaming "TV met een kaartje".[9]