In dit artikel zullen we de impact van CGSO op verschillende gebieden van het dagelijks leven onderzoeken. Van zijn invloed op de technologie tot zijn rol in de samenleving is CGSO een onderwerp geworden dat steeds relevanter wordt in de hedendaagse wereld. Door middel van een diepgaande analyse zullen we onderzoeken hoe CGSO de manier heeft gevormd waarop we omgaan met de wereld om ons heen, evenals de implicaties die dit heeft voor de toekomst. Vanaf het ontstaan tot aan de huidige aanwezigheid probeert dit artikel licht te werpen op de cruciale rol die var1 speelt in ons dagelijks leven, en hoe de invloed ervan ons heden en de toekomst zal blijven vormgeven.
CGSO is de afkorting van Centrum voor Geboorteregeling en Seksuele Opvoeding. Vormingscentrum CGSO biedt workshops voor kinderen & jongeren en nascholingen & ondersteuning voor professionals. Alle thema’s gelinkt aan seksuele gezondheid komen aan bod.
Het CGSO is actief in heel Vlaanderen en werkt vanuit vanuit Brugge. Het CGSO streeft ernaar dat iedereen op een gezonde, plezierige en veilige manier relaties en seksualiteit kan beleven. Het CGSO doet dit in de eerste plaats door het aanbieden en ondersteunen van vormingen.
Het CGSO werkt zowel preventief als sensibiliserend door:
Het CGSO is lid van DeMens.nu, partner van Sensoa, één van de initiatiefnemers van het Brugs Regenbooghuis.
Het centrum is vergelijkbaar met de Nederlandse Vereniging voor Seksuele Hervorming (NVSH). Een voorloper van het CGSO werd in 1955 opgericht als de Belgische Vereniging voor Seksuele Voorlichting door een aantal vrijzinnigen uit het Humanistisch Verbond en de vrijmetselarij. Lucien De Coninck was er de grondlegger en eerste voorzitter van. Het Brugse CGSO werd opgericht in 1972.
In iedere grote stad was een CGSO aanwezig. Daar was hulp te verkrijgen met betrekking tot seksualiteit, soa's, voorbehoedsmiddelen, (ongewenste) zwangerschap, abortus, relaties en dergelijke. Het centrum gaf niet alleen individuele voorlichting, maar ook aan groepen en scholen. Dit kon zowel bij het CGSO zelf als op de locatie van de aanvrager.
De centra van CGSO gingen deels op in het Centrum voor Algemeen Welzijnswerk (CAW) of werden opgedoekt. Enkel het CGSO in Brugge bleef over, aangezien het CAW daar zelf geen relationele en seksuele vorming meer geeft. Het CGSO Trefpunt is opgegaan in Sensoa op 1 januari 2003.