In de wereld van vandaag is Bursa (liturgie) een onderwerp van grote relevantie en interesse geworden. Sinds zijn opkomst heeft Bursa (liturgie) de aandacht getrokken van experts en enthousiastelingen, wat aanleiding heeft gegeven tot debat en reflectie op verschillende gebieden. De impact ervan is niet onopgemerkt gebleven, deels vanwege de invloed ervan op de hedendaagse samenleving. In dit artikel duiken we in de fascinerende wereld van Bursa (liturgie), verkennen we de vele facetten ervan en benadrukken we het belang ervan in verschillende contexten. Door middel van gedetailleerde analyse zullen we de implicaties en reikwijdte van Bursa (liturgie) in de wereld van vandaag ontdekken.
De bursa is een liturgisch voorwerp dat in de eucharistie gebruikt wordt.
Het bestaat uit twee kartonnetjes, met textiel bespannen, waartussen het corporale wordt bewaard zowel vóór als na het gebruik daarvan in de eucharistieviering. Bursa's zijn dikwijls uitgevoerd in dezelfde stof als het kazuifel. In het midden van het bovenste karton is meestal een kruis geborduurd.
Bursa, corporale, palla, purificatorium en kelkvelum vormen samen het kelkgerei.
Sinds de ingrijpende veranderingen waarmee het Tweede Vaticaans Concilie (1962-1965) gepaard ging, wordt in Nederland de bursa, net als trouwens het kelkvelum, vaak weggelaten.