Brussegem

In de wereld van vandaag is Brussegem een onderwerp dat op verschillende gebieden grote belangstelling en discussie oproept. Of het nu op academisch gebied, in de arbeidswereld of in de samenleving in het algemeen is, Brussegem is een onderwerp van relevantie en actualiteit geworden. De meningen hierover lopen uiteen, en daarom is het belangrijk om Brussegem vanuit verschillende perspectieven te analyseren en erover na te denken. In dit artikel zullen we de verschillende facetten van Brussegem, de huidige impact ervan en mogelijke toekomstscenario's onderzoeken. Op dezelfde manier zullen we ons verdiepen in de reflecties en debatten die het heeft opgeleverd, om een ​​alomvattende en verrijkende visie op dit onderwerp te bieden.

Brussegem
Deelgemeente in België Vlag van België
Brussegem (België)
Brussegem
Situering
Gewest Vlag Vlaanderen Vlaanderen
Provincie Vlag Vlaams-Brabant Vlaams-Brabant
Gemeente Merchtem
Fusie 1977
Coördinaten 50° 56′ NB, 4° 16′ OL
Algemeen
Oppervlakte 14,52 km²
Inwoners
(1/1/2020)
2716
(187 inw./km²)
Overig
NIS-code 23052(B)
Detailkaart
Brussegem (Vlaams-Brabant)
Brussegem
Locatie in Vlaams-Brabant
Portaal  Portaalicoon   België

Brussegem is een plaats en deelgemeente van Merchtem in de Belgische provincie Vlaams-Brabant, op ongeveer 10 km van Brussel. De patroonheilige van Brussegem is Sint-Stefanus. Brussegem was een zelfstandige gemeente tot aan de gemeentelijke herindeling van 1977.

Geschiedenis

Brussegem kent een zeer lange geschiedenis die teruggaat tot de Frankische tijd, wanneer het dorp Brussingaheim werd gesticht. Bij de fusie in 1977 met Merchtem werd het gehucht Oppem (met de wijk Amelgem) dat tot dan deel was van Brussegem afgesplitst en bij de gemeente Meise gevoegd.

Geografie

Kernen

Naast Brussegem is er ook nog het gehucht Ossel. Het heeft een dorps karakter.

Bezienswaardigheden

Zie ook: Ossel

Natuur en landschap

Het landschap bij Brussegem is heuvelachtig en heeft een hoogte van 35-80 meter. De bodem bestaat voornamelijk uit leem. Het Foeksenbos en het Blakenbergbos zijn belangrijke natuurgebieden.

Demografische ontwikkeling

  • Bronnen:NIS, Opm:1831 tot en met 1970=volkstellingen; 1976 = inwoneraantal op 31 december

Geboren in Brussegem

Bekende (oud-)inwoners

Nabijgelegen kernen

Bollebeek, Hamme, Ossel, Oppem, Merchtem