Brug 822

Tegenwoordig is Brug 822 een probleem dat in alle geledingen van de samenleving voorkomt. Van politiek tot popcultuur: Brug 822 is een voortdurend gespreksonderwerp geworden. Deze trend heeft geleid tot een toename van de aandacht en belangstelling voor Brug 822, zowel van deskundigen als van leken. In dit artikel zullen we de verschillende aspecten van Brug 822 onderzoeken, van de historische oorsprong tot de impact ervan op de wereld van vandaag. We zullen analyseren hoe Brug 822 in de loop van de tijd is geëvolueerd en de invloed ervan op verschillende gebieden onderzoeken. Daarnaast zullen we de toekomstige implicaties van Brug 822 bespreken en hoe dit ons leven in de toekomst kan beïnvloeden.

Brug 822
Brug 822 met op de achtergrond de pergola (september 2019)
Brug 822 met op de achtergrond de pergola (september 2019)
Algemene gegevens
Locatie Amsterdam-Zuid
Overspant afwateringstocht Gijsbrecht van Aemstelpark
Lengte totaal circa 20 m
Breedte circa 4,50 m
Doorvaartbreedte 1 x 9,10 en 2 x 4,45 m
Bouw
Bouwperiode 1962
Gebruik
Huidig gebruik voetgangers
Architectuur
Type vaste brug
Architect Dirk Sterenberg
Dienst der Publieke Werken
Materiaal beton
Portaal  Portaalicoon   Verkeer & Vervoer

Brug 822 is een bouwkundig kunstwerk in Amsterdam-Zuid.

Deze betonnen voetbrug is gelegen in geeft vanuit de Van Leijenberghlaan toegang tot het voetpad Enzerinck dat het Gijsbrecht van Aemstelpark van oost naar west doorsnijdt. De brug is rond 1961 ontworpen door architect Dirk Sterenberg, op dat moment werkend bij en voor de bruggendienst van de Dienst der Publieke Werken. Hij kreeg de eer ontwerpen te maken voor alle toe- en uitgangen van genoemd park en kon hiermee een forse bijdrage leveren in zijn eindtotaal van 173 bruggen (gegevens 2008) voor Amsterdam.

Alle bruggen in het park kregen alle hetzelfde stramien mee. Een V-vormige overspanning met daarop groen geschilderde leuningen met een witte balustrade. Sterenberg ontwierp ook de Bloementuin; het terrein met onder andere een pergola dat aansluit op de brug.

Leuning van brug 822 (september 2019)

Zie de categorie Brug 822 (in Amsterdam) van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.