Braille (planetoïde)

In dit artikel gaan we in op het onderwerp Braille (planetoïde), dat vandaag de dag grote belangstelling heeft gewekt. Braille (planetoïde) is een onderwerp dat mensen van alle leeftijden en achtergronden raakt, omdat de relevantie ervan culturele en geografische barrières overstijgt. Het is belangrijk om het belang van Braille (planetoïde) in onze huidige samenleving te begrijpen en hoe dit verschillende aspecten van ons leven kan beïnvloeden. In dit artikel zullen we de verschillende aspecten en perspectieven met betrekking tot Braille (planetoïde) verkennen, met als doel een volledige en objectieve analyse van dit zeer relevante onderwerp te bieden.

(9969) Braille
Braille
Baankarakteristieken
Baantype hoofdgordel
Halve grote as 2,340 AE
Periheliumafstand 1,324 AE
Apheliumafstand 3,356 AE
Periode 3,579 jaar
Glooiingshoek 29,020°
Excentriciteit 0,434
Fysische karakteristieken
Diameter 2,1x1,0x1, 0 km
Rotatieperiode 226,4 u
Abs. magnitude 16,01
Geschiedenis
Ontdekker Eleanor F. Helin en Kenneth Lawrence, 1992
Portaal  Portaalicoon   Astronomie

(9969) Braille is een kleine planetoïde, ontdekt op 24 mei 1992 door Eleanor F. Helin en Kenneth Lawrence bij het Palomar-observatorium in Californië, USA en later vernoemd naar Louis Braille, de ontwerper van het brailleschrift. Ze heeft een enigszins uitgerekte vorm en meet 2,1 bij 1,0 km. De samenstelling van de planetoïde lijkt ongewoon veel op die van de grotere planetoïde Vesta, zodat het mogelijk is dat Braille een stuk van Vesta is, dat is losgeslagen door een inslag.

De meeste van de gegevens, die bekend zijn over Braille, komen van het ruimtevaartuig Deep Space 1. Deze is op 29 juli 1999 langs de planetoïde gevlogen op een afstand van 26 km. Er waren enkele problemen met de camera van het ruimtevaartuig zodat de beelden wazig zijn. Niettemin tonen ze duidelijk Brailles ongewone vorm.

Zie ook

Zie de categorie 9969 Braille van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.