Boudewijn Büchprijs

In dit artikel zullen we Boudewijn Büchprijs vanuit verschillende perspectieven analyseren met als doel een alomvattend beeld van dit onderwerp te geven. Boudewijn Büchprijs is tegenwoordig een onderwerp van groot belang, en het belang ervan strekt zich uit tot verschillende gebieden, van de persoonlijke tot de professionele sfeer. In deze tekst zullen we de oorsprong, evolutie, impact en mogelijke toekomstige gevolgen ervan onderzoeken. Daarnaast zullen we ons verdiepen in de meest opmerkelijke en controversiële aspecten ervan, in een poging licht te werpen op dit complexe en voortdurend evoluerende onderwerp. Met aandacht voor de verschillende benaderingen en meningen die rond Boudewijn Büchprijs bestaan, willen we de lezer een complete en verrijkende visie bieden.

De Boudewijn Büchprijs is een jaarlijks terugkerende prijs voor iets of iemand die het antiquarische boek onder de aandacht van een groot publiek weet te brengen, zoals Boudewijn Büch deed. Initiatiefnemer van de prijs is Piet van Winden van de Nederlandsche Vereniging van Antiquaren en betrokken bij de Stichting Boudewijn Büch.[1] De Boudewijn Büchprijs bestaat uit witte handschoentjes in een glazen doosje. Het zijn de handschoenen zoals Büch ze droeg tijdens zijn televisieprogramma's over boeken.

Na 2016 werd de prijs niet meer uitgereikt.

Overzicht

2011: Diederik van Vleuten, eerste editie waar deze cabaretier in het Teylers Museum de Boudewijn Büchlezing houdt.
2012: Gerrit Komrij, die hem postuum ontving omdat hij zijn hele leven lang ingezet heeft voor het antiquarische boek. De tweede Büchlezing werd voorgedragen door Adriaan van Dis
2013: Redmond O'Hanlon, voor zijn VPRO-programma O'Hanlons Helden[2]
2014: Deventer Boekenmarkt, een belangrijke bron voor talloze alledaagse en bijzondere, grote en kleine particuliere boekencollecties en uitgegroeid tot de grootste van Europa
2015: Atte Jongstra, auteur van o.a. De multatulianen, een "avontuurlijke archiefreis"[3]
2016: Heske Kannegieter, sinds 1986 organisator van de drukbezochte Amsterdamse boekenmarkten,[4] voor haar werk aan 'Boeken op de Dam'.