Boogiewoogie (piano)

Tegenwoordig is Boogiewoogie (piano) een onderwerp dat grote belangstelling en debat in de samenleving genereert. Lange tijd is Boogiewoogie (piano) het onderwerp van studie en analyse geweest, maar in de loop van de tijd heeft het een nog grotere relevantie gekregen. Dit onderwerp heeft de aandacht getrokken van experts en professionals uit verschillende gebieden, die zich hebben toegelegd op het onderzoeken en verdiepen van de verschillende aspecten ervan. Of het nu vanwege de impact ervan op het dagelijks leven, de politiek, de cultuur of de technologie is, Boogiewoogie (piano) is tegenwoordig een onvermijdelijk referentiepunt geworden. In dit artikel zullen we de verschillende facetten van Boogiewoogie (piano) en de invloed ervan op onze samenleving grondig onderzoeken.

Boogiewoogie
Video "Red Dog Shuffle" door Colin Ross, uitgevoerd door het Colin Ross Quartet. Brewery Arts Center, Carson City Nevada, 18 april 2009
Stilistische oorsprong Blues
Culturele oorsprong Late 19e eeuw, Piney Woodsgebied in Noordoost-Texas, Verenigde Staten
Vaak toegepaste
instrumenten
Piano
Populariteit Wereldwijd sinds de jaren 1940
Afgeleide varianten Rock and roll
Fusiongenres
Jump blues, boogie rock, swing
Portaal  Portaalicoon   Muziek
Muziek

Boogiewoogie is een pianospeelstijl ontstaan aan het eind van de 19e eeuw in de Verenigde Staten. Het is een opwindende, ritmische pianoblues, waarbij de linkerhand een zeer strak ritme speelt en de rechterhand allerlei bluesloopjes in verschillende maatvoering mag spelen. Die gesyncopeerde stijl kwam in die tijd ook via de ragtime in de belangstelling.

Voorbeelden

  • Typische boogiewoogiebaslijn (thema in de bas, de linkerhand op de piano)
Geluid: Boogiewoogiebaslijn
In notenschrift
  • Bluesloopje
Geluid: "Texas & Pacific", boogiewoogiebaslijn voor een blues van 12 maten in G
Genoteerde standaard van "Texas & Pacific"

Geschiedenis

Een "geboortedatum" van de stijl is - net als bij blues - niet precies te bepalen. Grofweg kan men stellen dat tussen 1870 (kort na de afschaffing van de slavernij) en 1920 de muziek zich in verschillende gedaanten manifesteerde. Boogiewoogie ontstond en ontwikkelde zich in de Afro-Amerikaanse gemeenschap. De pianisten die deze stijl beheersten waren zeer geliefd, omdat ze naast het spelen van boogiewoogie ook verhalen vertelden, nieuwtjes doorgaven en diverse volksliedjes konden zingen. Hierdoor waren ze gevrijwaard van het vele geweld van toen en konden ze tamelijk ongestoord rondreizen.

Optreden deden ze in goedkope kroegen, barrelhouses of juke joints genaamd, waar gedanst en feestgevierd kon worden. Tijdens die grote feesten zou de boogiewoogiestijl zijn ontstaan. Anderen schrijven ook aan de trein, met name de cadans van de wielen, een rol toe in het ontstaan van deze muziek. Velen hadden een zwervend bestaan als landarbeider en liftten vaak mee op de goederentreinen. Een feit is dat in veel bluessongs de trein een belangrijk onderwerp is.

Een ander belangrijk punt is dat onder de akoestische (begeleidings)instrumenten een piano een veel groter volume had dan een gitaar. Daardoor werd de piano veel gebruikt. Verder werd ook de muziekvorm ragtime als basis voor deze "nieuwe" pianospeelstijl gebruikt.

Pas na 1920 kwam de term "boogiewoogie" in zwang. Met de opkomst van elektriciteit en opnametechnieken werd het werk van veel boogiewoogiepianisten vastgelegd. In de volgende jaren zou deze muziek een snelle opmars beleven, ook bij blanke luisteraars.

Bekende pianisten

Nederland

Buitenland

Zie de categorie Boogie woogie van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.