In het artikel van vandaag zullen we het onderwerp Bestuurlijke indeling van Turkije onderzoeken, een onderwerp dat de afgelopen jaren voor belangstelling en discussie heeft gezorgd. Bestuurlijke indeling van Turkije is een onderwerp dat een breed scala aan aspecten bestrijkt, van de impact ervan op de samenleving tot de economische implicaties ervan. Via dit artikel zullen we verschillende perspectieven en meningen over Bestuurlijke indeling van Turkije analyseren, met als doel een breed en compleet overzicht te bieden waarmee lezers dit onderwerp beter kunnen begrijpen. Daarnaast zullen we mogelijke oplossingen en strategieën bespreken om de uitdagingen in verband met Bestuurlijke indeling van Turkije aan te pakken. We hopen dat dit artikel informatief en relevant is voor diegenen die meer willen weten over Bestuurlijke indeling van Turkije en de implicaties ervan op verschillende gebieden.
De bestuurlijke indeling van Turkije bestaat naast de centrale overheid uit één tot drie bestuurslagen. Turkije is verdeeld in provincies en metropolitane gemeenten.
De provincies (İl) worden bestuurd door een aan het ministerie van binnenlandse zaken ondergeschikte gouverneur, de Vali. De vali wordt benoemd door de regering en hij is vertegenwoordiger van de regering en de ministeries in de provincie. Hij wordt ondersteund door een voor vijf jaar gekozen raad (il meclisi).[1]
De districten (ilçeler, enkelvoud İlçe) vormen de onderverdeling van de provincies en hebben meestal de naam van de hoofdstad van het district. Aan het hoofd van een district staat een (sub)-gouverneur (kaymakam). In het district van de provinciehoofdstad is dat een vice-gouverneur.
In delen van het district kunnen gemeenten (Belediye, belde of beldeler) worden ingesteld. Deze hebben als organen van de stad de (direct gekozen) burgemeester (belediye başkanı), de (direct gekozen) stadsvergadering (belediye meclisi) en als uitvoerend orgaan de stadsraad (belediye encümeni). De stadsraad bestaat uit de burgemeester, drie leden van de stadsvergadering en drie ambtenaren.[2] Er bestaan ook niet gemeentelijk ingedeelde gebieden, die geen eigen bestuur hebben, maar direct door het district worden bestuurd.[bron?] De Turkse gemeenten kunnen verder bestaan uit één of meerdere dorpen (köy). Deze dorpen worden elk vertegenwoordigd door een door de bewoners gekozen muhtar (dorps- of wijkhoofd).
De grootstedelijke gemeenten (Büyükşehir belediye) vallen samen met de provincies waarin zij zijn gelegen. Deze provincies hebben geen eigen organen meer. Provincies met meer dan 750.000 inwoners zijn daarmee omgezet in Grootstedelijke gemeenten (Büyükşehir belediye). De grootstedelijke gemeente is zelf verder onderverdeeld in gemeentelijke districten (Ilçe belediyesi), met eigen burgemeesters en raden.[bron?] De burgemeester van de grootstedelijke gemeente draagt de titel Büyükşehir Belediye Başkanı. De gemeenteraad is niet direct gekozen, maar bestaat uit vertegenwoordigers van de districtsraden.[3]