Barnard's Loop

In de wereld van vandaag heeft Barnard's Loop een ongekende relevantie verworven en is het een onderwerp geworden dat van belang is voor een breed scala aan mensen en disciplines. Of het nu gaat om Var1 als prominent figuur in de geschiedenis, als sleutelconcept in een vakgebied, of als een belangrijke gebeurtenis vandaag de dag, zijn impact valt niet te ontkennen. In dit artikel zullen we ons verdiepen in het universum van Barnard's Loop, waarbij we de oorsprong, evolutie en de invloed ervan op verschillende aspecten van de samenleving onderzoeken. Van zijn verschijning tot zijn hedendaagse relevantie is Barnard's Loop het onderwerp geweest van analyse en debat, waardoor een enorme schat aan kennis is voortgekomen die het verdient om in detail te worden onderzocht.

Barnard's Loop
Barnard's Loop is te zien in deze opname van het sterrenbeeld Orion als de boogvormige nevel links in het midden van de foto.
Barnard's Loop is te zien in deze opname van het sterrenbeeld Orion als de boogvormige nevel links in het midden van de foto.
Sterrenbeeld Orion
Type Emissienevel
Rechte klimming 5u31m
Declinatie
(Epoche 2000)
-4° 54'
Afstand 1600 lichtjaar
Schijnbare afmeting 10°
Diameter 150 lichtjaar
Sh 2-276
Portaal  Portaalicoon   Astronomie

Barnard's Loop is een nevelcomplex in het sterrenbeeld Orion. De nevel, wellicht ontstaan na een serie supernova-uitbarstingen, beslaat zo'n 10° aan de hemel en bevindt zich op een afstand van ongeveer 1600 lichtjaar van de Aarde. Hij is een onderdeel van het Orioncomplex, een gebied van gas- en stofwolken die het grootste deel van het sterrenbeeld beslaat en onder andere de Orionnevel, M78 en de Paardenkopnevel omvat. In het ultraviolet meet de nevel zo'n 30° in diameter.

William Herschel was waarschijnlijk de eerste die de nevel ontdekte, in 1786, en de Amerikaanse astronoom E. E. Barnard herontdekte hem in 1900 en noemde hem de Orion Loop.

Visueel is de nevel slecht te zien maar hij laat zich makkelijk op de fotografische plaat vastleggen.

De nevel is naar E. E. Barnard hernoemd en draagt tevens de catalogus aanduiding Sh2-276.

  • SEDS pagina over Barnard's Loop
  • (en) Barnard's Loop in SIMBAD
Zie de categorie Barnard's Loop van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.