In de wereld van vandaag heeft Bakbanaan een ongekende relevantie gekregen. Sinds zijn opkomst heeft het de aandacht en interesse van talloze individuen getrokken en is het een terugkerend gespreksonderwerp op alle gebieden geworden. De impact ervan heeft zich naar alle uithoeken van de wereld verspreid, waardoor er vurige belangstelling is gewekt en verhitte debatten zijn ontstaan. Bakbanaan heeft een onuitwisbare stempel gedrukt op de samenleving en heeft een aanzienlijke invloed gehad op de manier waarop mensen de wereld om hen heen waarnemen. In dit artikel zullen we het fenomeen Bakbanaan diepgaand onderzoeken, waarbij we de oorsprong, evolutie en impact ervan vandaag analyseren.
De bakbanaan (ook wel kookbanaan of plantain genoemd; in Suriname bekend als banaan zonder meer) is een vrucht van planten uit het geslacht Musa en wordt gebakken of gekookt gegeten. Door het hoge zetmeelgehalte is de onrijpe, rauwe vrucht moeilijk verteerbaar.
De bakbanaan is 30 tot 40 cm lang[1] en heeft een harde schil. De kleur van de bakbanaan is groen, geel of roodachtig. In tropische landen is de bakbanaan een belangrijk onderdeel van de maaltijd, vergelijkbaar met de aardappels in Nederland. Bakbananen worden hoofdzakelijk uit Zuid-Amerikaanse landen geëxporteerd.
Bakbanaan is het best te gebruiken als de schil helemaal zwart is geworden. Deze is dan makkelijk te verwijderen.
De schil van de bakbanaan wordt over de bolle kant ingesneden, waarna de schil eraf te halen is. Ook onrijpe bakbananen zijn te gebruiken. De kook- of baktijd ligt tussen de 15 en 20 minuten voor een onrijpe bakbanaan, korter voor een rijpe (met zwarte schil).
Van onrijpe bakbananen worden ook bananenchips gemaakt.