Asthenosfeer

In dit artikel zullen we de impact onderzoeken die Asthenosfeer heeft gehad op verschillende aspecten van de hedendaagse samenleving. Van zijn invloed op interpersoonlijke relaties tot zijn relevantie in de wereldeconomie heeft Asthenosfeer een belangrijke stempel gedrukt op de moderne wereld. Door middel van de analyse van verschillende onderzoeken en onderzoeken zullen we onderzoeken hoe Asthenosfeer de manier heeft gevormd waarop we leven, werken en met anderen omgaan. Daarnaast zullen we nadenken over de rol die Asthenosfeer in de toekomst speelt en hoe zijn aanwezigheid verschillende gebieden van ons dagelijks leven zal blijven heruitvinden en transformeren.

Aarddoorsnede (5: Asthenosfeer)

De asthenosfeer (Grieks: ἀσθενός = zonder kracht) is een laag in het binnenste van de aarde tussen 80 en 300 km diepte, die gekenmerkt wordt door de fungeren als een "zwakke" laag onder de meer rigide lithosfeer. De asthenosfeer is onderdeel van de aardmantel, en bevindt zich boven de mesosfeer.

De onder- en bovengrens van de asthenosfeer zijn geleidelijke overgangen veroorzaakt door het deformatiegedrag van gesteente en daarom niet absoluut te bepalen.

Gedrag en samenstelling van de asthenosfeer

Men neemt aan dat de asthenosfeer grotendeels bestaat uit gesteente met de samenstelling van lherzoliet. Onder de druk- en temperatuuromstandigheden vervormt dit gesteente in de asthenosfeer plastisch. Dit in tegenstelling tot de lithosfeer, waar ook brosse en elastische deformatie plaats kunnen vinden.

Seismische golven gaan met lage snelheid door de asthenosfeer, door de "zwakheid" van de laag. Daardoor wordt het ook wel "lagesnelheidszone" genoemd.

In de asthenosfeer vindt warmtestroming door mantelconvectie plaats. Het omhoogkomende materiaal verliest slechts langzaam zijn warmte, waardoor het omhoogkomen van het warme materiaal in de asthenosfeer een adiabatisch proces is. Bij het snel omhoog komen van heet materiaal uit het binnenste van de Aarde kan door het dalen van de druk partieel smelten plaatsvinden.

Ontdekking van de asthenosfeer

Al vanaf 1926 werd de aanwezigheid van de asthenosfeer vermoed, maar de analyses van de Grote Chileense Aardbeving van 22 mei 1960 bevestigden voor het eerst dat de asthenosfeer bestaat.

Tomografisch onderzoek

Uit tomografisch onderzoek blijkt dat de asthenosfeer minder warm en meer rigide is onder de continenten. Het kan zelfs zijn dat de zwakke zone alleen onder oceanen aanwezig is.

Bij mid-oceanische ruggen komt de asthenosfeer tot op enkele kilometers van het oppervlak. De lithosfeer is hier extra dun door het omhoogbewegen van de asthenosfeer.

Zie de categorie Structure of the Earth van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.