Arke

Tegenwoordig is Arke een onderwerp van algemeen belang dat de aandacht heeft getrokken van veel mensen over de hele wereld. In de loop van de tijd is Arke geëvolueerd en zijn de implicaties ervan steeds relevanter geworden op verschillende gebieden van het dagelijks leven. In dit artikel zullen we de verschillende facetten van Arke verkennen en de impact ervan op de hedendaagse samenleving analyseren. Vanaf de oorsprong tot de huidige situatie zullen we onderzoeken hoe Arke individuen, gemeenschappen en hele samenlevingen heeft beïnvloed en geïnspireerd. Daarnaast zullen we ingaan op de uitdagingen en kansen die Arke biedt, evenals mogelijke oplossingen en benaderingen om deze aan te pakken. Ga met ons mee op deze reis van ontdekking en reflectie over Arke!

Voor de 'Heilige Arke' (kortweg 'Arke'), zie Aron hakodesj
Arke
Logo
Motto of slagzin Discover your smile
Oprichting 1934
Opheffing 2015 (einde gebruik merknaam)
Oprichter(s) Frits Arke
Eigenaar TUI Group
Land Nederland
Hoofdkantoor Rijswijk, Enschede
Werknemers 2500
Sector Toerisme
Website www.tui.nl
Portaal  Portaalicoon   Economie

Arke was een Nederlandse reisorganisatie. Arke was samen met de eigen luchtvaartmaatschappij Arke / ArkeFly en de reisorganisaties Kras en Holland International onderdeel van TUI Nederland. In de winkels, op de kantoren in Rijswijk, Enschede, Ammerzoden en Schiphol-Rijk en bij de vliegmaatschappij werkten 2500 medewerkers. Arke was de eerste Nederlandse luchtvaartmaatschappij die een Dreamliner had.

Geschiedenis

In 1934 richtten Frits Arke en Jan ten Barge het busbedrijf Reisbureau Twenthe op in Enschede. Dit kreeg later de naam Arke en Ten Barge. In de jaren 50 besloot het tweetal hun eigen weg te gaan. Frits Arke ging samen met Ferdinand Fransen verder onder de naam Reis- en Passagebureau Arke. Arke werd van een regionale busonderneming een internationale reisorganisatie. Frits Arke trok zich later terug en vanaf 1973 viel Arke volledig onder Ferdinand Fransen. In 1989 verkocht Fransen een deel van zijn aandelen aan het Duitse Touristik Union International (TUI) en in 1995 ook het restant. Hierdoor ontstond in 1997 de overkoepelende TUI Nederland waar Arke onderdeel van bleef. In 2015 verdween de merknaam Arke.[1]