Arensnuphis

Vandaag willen we het hebben over Arensnuphis, een onderwerp dat in de loop van de tijd voor belangstelling en controverse heeft gezorgd. Arensnuphis is een kwestie waarover op verschillende gebieden wordt gesproken en die tegenstrijdige meningen heeft opgeleverd. Door de geschiedenis heen is Arensnuphis het voorwerp geweest van studie, debat en analyse, omdat de relevantie en impact ervan onmiskenbaar zijn. In dit artikel zullen we verschillende aspecten onderzoeken die verband houden met Arensnuphis, van de oorsprong tot de invloed ervan vandaag de dag. Daarnaast zullen we proberen het belang van Arensnuphis te begrijpen en hoe het in verschillende contexten een voor en na heeft gemarkeerd. Zonder twijfel is Arensnuphis een onderwerp dat niemand onverschillig laat en dat ook in de toekomst interesse zal blijven genereren.

Arensnuphis
Iri-hemes-nefer
ir
Z4
A48N41
z
A1nfrf
r

Arensnuphis in hiërogliefen
Arensnuphis
Oorsprong Egyptische mythologie
Cultuscentrum Philae, Dendur
Gedaante Man met kroon op.
Dierlijke verschijning Leeuw
Portaal  Portaalicoon   Egyptologie

Arensnuphis is een god uit de Koesjitische en Egyptische mythologie.

Naam

De god stond bekend onder de Egyptenaren en Koesjieten als “iri-hms-nfr” oftewel Iryhemesnefer en dit is vergriekst naar Arensnuphis. Zijn naam betekent: “De goede metgezel”.

Geschiedenis

De god werd voor het eerst geattesteerd in Musawwarat el-Sufra, in het koninkrijk Koesj in Nubië rond de derde eeuw voor Christus. Het geloof werd verspreid in het Nubische gedeelte dat door Egypte werd gecontroleerd.

Verering

Zijn rol in de Koesjitische mythologie is tot nu toe onbekend. De god werd afgebeeld als een leeuw en als een mens. In menselijke gedaante had hij een kroon van veren op en was hij bewapend met een speer.

In Dendur te Nubië werd de god als metgezel genoemd van de godin Isis. In Philae kreeg de god dezelfde rol toebedeeld. In Oud-Egyptische religie werd de god gelijkgesteld aan Anhur en Sjoe.