Arend Andries Bontekoe

In dit artikel zullen we het onderwerp Arend Andries Bontekoe onderzoeken, dat op verschillende gebieden onderwerp van aandacht en debat is geweest. Arend Andries Bontekoe is een concept dat interesse en controverse heeft gegenereerd vanwege de impact ervan op de hedendaagse samenleving. Door de geschiedenis heen heeft Arend Andries Bontekoe een cruciale rol gespeeld in verschillende contexten, en zijn invloed is nog steeds relevant. Vanaf het begin tot aan de evolutie is Arend Andries Bontekoe het voorwerp geweest van analyse en reflectie door experts en wetenschappers, die hebben geprobeerd het belang en de reikwijdte ervan in de sociale, culturele en politieke dynamiek te begrijpen. In deze zin is het relevant om de kwestie Arend Andries Bontekoe alomvattend en kritisch te benaderen, om een ​​breed en verrijkend perspectief te bieden dat bijdraagt ​​aan de kennis en het begrip van deze kwestie.

Arend Andries Bontekoe
Geboren 13 oktober 1895
Naarden
Overleden 13 januari 1945
Sachsenhausen
Land/zijde Vlag van Nederland Nederland
Onderdeel Indische leger
Dienstjaren - 1937
Rang Kapitein der infanterie
Onderscheidingen Verzetskruis

Arend Andries Bontekoe (Naarden, 13 oktober 1895 - Sachsenhausen, 13 januari 1945) was een Nederlandse kapitein der infanterie van het Koninklijk Nederlandsch-Indisch Leger (KNIL) en verzetsstrijder tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Levensloop

Verzetskruis

Bontekoe was een onderofficier die na een opleiding in 1922 aangesteld werd als officier in het KNIL. Hij ging in 1937 met pensioen, zijn eindrang was kapitein.

Terug in Nederland was Bontekoe in 1940 administrateur van de Amsterdamse Vereniging voor Luchtbescherming. Hij werd tijdens de Duitse bezetting van Nederland actief in het verzet. Hij gaf daar leiding aan in Amsterdam-West, hielp geallieerde piloten, was betrokken bij wapendroppings en verzorgde de distributie van bonkaarten voor onderduikers.

Kort voor hij zou onderduiken werd hij door de Grüne Polizei gearresteerd en kwam via het Huis van Bewaring in Amsterdam, het Oranjehotel te Scheveningen, het interneringskamp te Vught en het concentratiekamp Oranienburg uiteindelijk in het concentratiekamp Sachsenhausen terecht, waar hij in januari 1945 overleed aan de ontberingen. Hij werd in een massagraf begraven.

Waardering

Na de oorlog werd in Amsterdam het Arend Bontekoeplantsoen naar hem vernoemd en ontving hij postuum het Verzetskruis 1940-1945.[1] De onderscheiding werd door koningin Juliana overhandigd aan zijn dochter Adri Bontekoe. Edward Neve besteedde in zijn boek De Glorieuzen aandacht aan Bontekoe en zijn verzetswerk.