In de wereld van vandaag is Archeogenetica een onderwerp geworden dat van groot belang is voor een grote verscheidenheid aan mensen. Van de impact op persoonlijk niveau tot de invloed ervan op de samenleving als geheel, Archeogenetica heeft de aandacht getrokken van individuen van alle leeftijden en achtergronden. Met als doel dit onderwerp grondig te onderzoeken en een alomvattend beeld te geven, beoogt dit artikel verschillende aspecten met betrekking tot Archeogenetica te analyseren, waardoor een compleet en gedetailleerd perspectief wordt geboden dat zich uitstrekt van de oorsprong tot de huidige situatie. Door middel van uitgebreide analyses proberen we lezers een diep inzicht te geven in Archeogenetica en de impact ervan op ons dagelijks leven.
De archeogenetica is een deelwetenschap van archeologie.
Het DNA in lichamen blijft lang bewaard en het kan uit met name de beschermde omgeving van het wortelkanaal van tanden worden geëxtraheerd. Ook holle beenderen kunnen bruikbaar DNA bevatten. De archeogenetica kan gegevens leveren over de herkomst van een mens, een plant of een dier. Ook zaken als familieverbanden, resistentie tegen ziekten als de pest en besmetting met ziekten kan soms nog eeuwen na de dood van een individu worden aangetoond.
De archeogenetica heeft ongeschonden graven en kerkhoven een belangrijkere bron van informatie dan voorheen gemaakt. De werkwijze van de archeologen is ook veranderd. Bij opgravingen wordt nu beschermende kleding gedragen om besmetting met modern DNA te voorkomen.