Antim Iverianul

Het onderwerp Antim Iverianul heeft de laatste tijd grote belangstelling gewekt en de relevantie ervan omvat meerdere aspecten van het moderne leven. Of het nu persoonlijk, sociaal, politiek, economisch of technologisch is, var1 speelt een fundamentele rol in de manier waarop we met uitdagingen omgaan en ons verhouden tot de wereld om ons heen. In dit artikel zullen we de verschillende aspecten met betrekking tot Antim Iverianul verkennen, waarbij we de impact en relevantie ervan in verschillende contexten onderzoeken. Van zijn evolutie door de geschiedenis heen tot zijn implicaties voor de toekomst, tot zijn invloed op de populaire cultuur en zijn rol in de besluitvorming, Antim Iverianul blijft de aandacht trekken van zowel experts als enthousiastelingen.

Antim Iverianul

Antim Iverianul (Georgisch: ანთიმოზ ივერიელი, Antimoz Iverieli, geboren als: Andria) (1650-1716) was een orthodoxe metropoliet.

Iverianul werd in Georgië geboren, maar verbleef het grootste deel van zijn leven in Roemenië. In Boekarest bouwde hij een aantal kerken en werd aartsbisschop in een zuidelijke regio van Roemenië. Ook was het Iverianul die de eerste drukpers in Roemenië bouwde. Tijdens zijn verblijf in Roemenië onderhield hij nauwe contacten met de kerk in Tbilisi. In zijn drukkerij in Georgië werd de eerste Georgische Bijbel gedrukt. Tegenwoordig wordt Antim Iverianul nog steeds geëerd door zowel de Roemeense als de Georgische kerk.

Hij werd op 27 september 1992 heilig verklaard door de Roemeens-Orthodoxe Kerk. Zijn feestdag is op 27 september.

Naar hem is ook de Antim Cup (rugby) vernoemd.