Andreas Voss

In de wereld van vandaag is Andreas Voss een onderwerp dat de aandacht heeft getrokken van veel mensen in verschillende interessegebieden. Van politiek tot wetenschap, via entertainment en technologie, Andreas Voss heeft zichzelf gepositioneerd als een punt van discussie en debat in de samenleving. Omdat dit onderwerp een impact heeft op het dagelijks leven van mensen, heeft het geleid tot een groeiende belangstelling voor het begrijpen van de implicaties en consequenties ervan op de lange termijn. In dit artikel zullen we verschillende aspecten onderzoeken die verband houden met Andreas Voss, van de oorsprong tot de invloed ervan op de populaire cultuur, om zo een uitgebreid overzicht te geven van dit fascinerende onderwerp.

Andreas Voss
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Persoonlijke gegevens
Geboortedatum 14 februari 1961
Geboorteplaats Warstein
Nationaliteit Vlag van Duitsland Duitsland
Religie katholiek
Academische achtergrond
Alma mater Technische Universiteit München, Katholieke Universiteit Nijmegen
Wetenschappelijk werk
Vakgebied geneeskunde, medische microbiologie
Instituten Rijksuniversiteit Groningen, Radboud Universiteit Nijmegen
Belangrijke prijzen Ig Nobelprijs
Website

Andreas Voss (Warstein, 14 februari 1961) is een Duits hoogleraar Infectiepreventie aan de Rijksuniversiteit Groningen en arts-microbioloog bij het Universitair Medisch Centrum Groningen.

Voss studeerde geneeskunde aan de Technische Universiteit München en was verbonden aan het Rechts der Isar-ziekenhuis. Hij promoveerde daar op het proefschrift Antibiotic profylaxis in gynecology. Voss specialiseerde zich in medische microbiologie en was een jaar verbonden aan de University of Iowa Hospitals and Clinics van de Universiteit van Iowa en vanaf 1994 aan de Katholieke Universiteit Nijmegen.[1] Hij promoveerde daar in 1996 op het proefschrift Epidemiology of invasive Candida infections.[2] In 2003 werd Voss aan de Radboud Universiteit aangesteld als eerste hoogleraar Infectiepreventie in Nederland.[3] Hij was tot mei 2022 tevens als Hoofd infectiepreventie verbonden aan het Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis. In 2019 kreeg hij samen met zijn zoon een Ig Nobelprijs voor onderzoek naar de hygiëne van papiergeld uit verschillende landen.[4] Sinds juni 2022 is hij als hoogleraar verbonden aan de Rijksuniversiteit Groningen en hoofd van de afdeling Medische Microbiologie en Infectiepreventie van het Universitair Medisch Centrum Groningen.[5]

Tijdens de coronacrisis in Nederland sinds 2020 is hij lid van het Outbreak Management Team dat het kabinet-Rutte III adviseert over maatregelen die de verspreiding moeten tegengaan van het coronavirus SARS-CoV-2 dat de besmettelijke luchtwegaandoening COVID-19 veroorzaakt.