Ammonitida

Dit artikel gaat in op het onderwerp Ammonitida, dat de afgelopen jaren op verschillende gebieden aan relevantie heeft gewonnen. Ammonitida is een onderwerp dat nieuwsgierigheid en belangstelling in de samenleving heeft gewekt en aanleiding heeft gegeven tot debat en reflectie over de implicaties en gevolgen ervan. Met dit artikel proberen we een brede en objectieve visie op Ammonitida te geven, waarbij we de verschillende dimensies ervan analyseren en een compleet overzicht bieden van het belang en de relevantie ervan. Op dezelfde manier is het bedoeld om de kennis en het begrip van Ammonitida te verdiepen, waardoor de lezer de nodige hulpmiddelen krijgt om de aard en reikwijdte ervan te begrijpen.

Ammonitida
Status: Uitgestorven
Fossiel voorkomen: Jura tot Paleoceen
Parapuzosia seppenradensis
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia
Stam:Mollusca
Klasse:Cephalopoda
Onderklasse:Ammonoidea
Orde
Ammonitida
Hyatt, 1889
Ammonitida
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Ammonitida op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie

De Ammonitida[1][2] zijn een orde van uitgestorven ammonoïde koppotigen die leefden van het Jura tot en met het Paleoceen, gewoonlijk met ingewikkelde ammoniethechtingen.

Ammonitida is verdeeld in vier suborden, de Phylloceratina, Lytoceratina, Ancyloceratina en Ammonitina.

De Phylloceratina is de voorouderlijke stam, afgeleid van de Ceratitida tegen het einde van het Trias. De Phylloceratina brachten de Lytoceratina voort aan het begin van het Jura, die op hun beurt de zeer gespecialiseerde Ancyloceratina voortbrachten aan het einde van het Jura. Zowel de Phylloceratina als de Lytoceratina kenden afstammingslijnen die wel gecombineerd zijn in de Ammonitina.

Deze vier onderorden zijn verder onderverdeeld in verschillende variëteiten, bestaande uit verschillende families gecombineerd tot superfamilies. Sommige zoals de Hildoceratoidea en Stephanoceratoidea zijn beperkt tot het Jura. Anderen zoals de Hoplitoidea en Acanthoceratoidea zijn alleen bekend uit het Krijt. Weer anderen zoals de Perisphinctoidea zijn in beide te vinden.