Amersfoorts Jeugd Orkest

Tegenwoordig is Amersfoorts Jeugd Orkest een onderwerp dat op verschillende gebieden van de samenleving grote relevantie heeft gekregen. Sinds zijn opkomst heeft Amersfoorts Jeugd Orkest de aandacht van veel mensen getrokken vanwege het belang ervan vandaag de dag. In de loop van de tijd is Amersfoorts Jeugd Orkest het onderwerp geweest van debat, onderzoek en analyse, wat een groeiende belangstelling voor het onderzoek ervan heeft gegenereerd. In dit artikel zullen we verschillende aspecten onderzoeken die verband houden met Amersfoorts Jeugd Orkest, met als doel een alomvattend beeld te bieden van dit onderwerp dat vandaag de dag zo relevant is. Vanaf de oorsprong tot de huidige implicaties zullen we alle relevante aspecten analyseren om het belang van Amersfoorts Jeugd Orkest in de huidige samenleving te begrijpen.

Amersfoorts Jeugd Orkest
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Alternatieve naam AJO
Type Symfonieorkest
Origine Amersfoort, Vlag van Nederland Nederland
Jaren actief 1962 - heden
Dirigent Rolf Buijs
Officiële website
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Het Amersfoorts Jeugd Orkest (AJO) is een jeugdorkest dat speelt in volledig symfonische bezetting. Het orkest telt circa zeventig jonge musici uit Amersfoort en omstreken, in de leeftijd van dertien tot vierentwintig jaar. De musici zijn merendeels scholieren en studenten. Het orkest repeteert in de St. Franciscus Xaveriuskerk te Amersfoort.

Het AJO is opgericht in 1962 door twaalf kinderen van de Amersfoortse muziekschool en stond vijfentwintig jaar lang onder leiding van Qui van Woerdekom. Van 1987 tot aan 2005 was Peter Vinken de dirigent en sinds het seizoen 2005-2006 wordt het orkest gedirigeerd door Rolf Buijs. Het orkest maakte verschillende buitenlandse reizen naar onder andere Duitsland, Oostenrijk, Hongarije, Tsjechië, Italië, Spanje en Schotland.

In 2009 en 2011 won het AJO het Nationaal Concours voor Jeugdsymfonieorkesten. In mei 2013 nam het AJO op het Europees Muziekfestival voor de Jeugd in Neerpelt (België) binnen de wimpelreeks Strijk- en Symfonieorkesten de 1ste prijs cum laude mee naar huis. In juni 2015, bij de vijfde editie van het Nationaal Concours voor Jeugdsymfonieorkesten in Rotterdam, pakte het AJO opnieuw de eerste prijs.

In 2012 zette het AJO een eerste eigen educatieve familievoorstelling op de planken voor zowel de bovenbouw van het primair onderwijs als voor het hele gezin met de titel ‘De eerste van Bram’. Dit alles in samenwerking met Klezmerband Mazzeltov en verteller Roel Dullaart. In het seizoen 2014-2015 maakte het AJO een tweede eigen productie De veiling van Moessorsgski, gebaseerd op de Schilderijententoonstelling van componist Moessorgski.