Alfons Hertogs

In dit artikel gaan we in op Alfons Hertogs, een onderwerp dat de afgelopen jaren aan relevantie heeft gewonnen. Sinds zijn opkomst heeft Alfons Hertogs de aandacht getrokken van een divers publiek, wat aanleiding heeft gegeven tot debat en reflectie over de implicaties ervan. Door de jaren heen is Alfons Hertogs het onderwerp geweest van onderzoek en analyse door experts op dit gebied, die hebben bijgedragen aan het vergroten van ons begrip van dit fenomeen. Bij deze gelegenheid zullen we ons verdiepen in de analyse van Alfons Hertogs vanuit verschillende perspectieven, waarbij we de historische, sociaal-culturele, politieke en economische dimensies ervan onderzoeken. Op dezelfde manier zijn we geïnteresseerd in het onderzoeken van de impact die Alfons Hertogs heeft gehad op de hedendaagse samenleving en hoe deze onze manier van denken en handelen heeft gevormd. Hiermee proberen we een alomvattende visie op Alfons Hertogs te bieden die uitnodigt tot reflectie en dialoog over dit onderwerp dat vandaag de dag zo relevant is.

Alfons Hertogs
Grafmonument Sint Fredegandus kerkhof Deurne

Petrus Josephus Alphonsus Hertogs (Antwerpen, 6 februari 1843 - aldaar, 18 oktober 1908) was een Belgisch liberaal politicus en burgemeester van de stad Antwerpen.

Hertogs stamde uit een ondernemersfamilie en was zelf aannemer van openbare werken. Hij behoorde tot de vrijzinnige strekking van de liberalen en werd in 1887 gemeenteraadslid. In 1891 werd Hertogs schepen van Openbare Werken. In 1895 werd hij echter niet herkozen en stapt daarom over naar de kerkelijke strekking van de liberalen.

Bij het overlijden van Jan Van Rijswijck werd waarnemend burgemeester Victor Desguin door de liberalen naar voren geschoven als nieuwe burgemeester. De katholieke regering-De Trooz benoemde echter Hertogs, die goede contacten had met eerste minister Jules de Trooz, tot burgemeester.

Zijn voornaamste verwezenlijking als burgemeester was het breken van de havenstaking van 1907, een van de zwaarste conflicten uit de Antwerpse geschiedenis. Hertogs speelde een cruciale rol als bemiddelaar.

In 1908 stierf Alfons Hertogs tijdens het bijwonen van een turnfeest.

Hertogs was ondervoorzitter van de Wereldtentoonstelling van 1894 in Antwerpen.

Voorganger:
Victor Desguin
Burgemeester van Antwerpen
1906 - 1908
Opvolger:
Victor Desguin